sobota 30. srpna 2014

Tillandsia flabellata var.rubra

Tillandsii flabellatu nemám moc dlouho. Něco přes rok. Byla to jedna z těch kytek, u kterých jsem váhal, zda ji mám objednat. Na první dojem mě překvapila svými na pohled jemnými, měkkými nesukulentními listy, pravým opakem listů „stříbrných, tvrdých listů“ suchomilnějších  tilandsií.


Tillandsie flabellata , ještě přesněji její varianta rubra si mě ale každým dalším týdnem získávala víc a víc. Jednak tím, že i jako nekvetoucí je zase trochu jiná, potom tím, jak má docela pěkně tvarované listy,které se u této varianty na slunci  pěkně vybarvují. Jistě by se v příhodných podmínkách na větším světle vybarvovaly i víc, i když větší sucho a na plné slunce by pro ni asi to pravé také nebylo.


Mám ji na východním okně v druhé řadě za jinou tilandsií, slunce na ni během dopoledne také trochu posvítí, v době od jara do podzimu to stačí na to, aby její listy trochu zčervenaly. Flabellata dobře přirůstala, v  jejím případě, hlavně v teplejší a světlejší polovině roku  jsem ji rosil čtyřikrát týdně tak, aby trochu vody zůstalo i v jejím středu jako u cisternovitých tilandsií, nebo bromélií.


Ve druhé polovině letošního jara se flabellata rozhodla vykvést. Nejprve se v jejím středu objevilo sedm krátkých, zelených tenkých klásků, které se tou pomalou rychlostí, vlastní tilandsiím  postupně prodlužovaly, sílily a v průběhu léta se i zbarvovaly do hezké  červené barvy.


Škoda, že mě dřív nenapadlo ten vývoj zdokumentovat, na fotkách je flabellata minulou sobotu ve chvíli, kdy naplno rozkvetl její první květ. Taková ta typická fialová „trubka“. Samotný květ dlouho nevydrží, tak dva, tři dny, ale na každém ze sedmi květních klasů jich naroste několik, tak to zřejmě nějaký týden potrvá.
Když si k tomu přičtete, že už nejméně měsíc, nebo spíš dva před samotným květem tyto klásky rostlinu pěkně zdobí, vyjde z toho velmi pohledná a zajímavá tilandsie.


Flabelata pochází z Mexika a z dalších států Střední Ameriky jako je Kolumbie, Guatemala, Honduras a Nikaragua. Stejně jako ostatním pěkným tilandsiím, ani jí nic nebrání v dalším rozšiřování se do námi obydlených míst v našem civilizovaném světě.


http://youtu.be/WPS1zdjHwpE

Žádné komentáře: