sobota 1. listopadu 2014

Hoya buotii

Hoya buotii ke mně dorazila coby řízek se dvěma listy koncem loňského dubna. Pochází od našeho pěstitele, pana Ladislava Kopáčka, který má u nás asi nejzajímavější nabídku hojí.


Myslím, že mohu napsat, že jsem zatím u této voskovky zaznamenal dvě nej. Řízku voskovky zakořeňujícím ve vodě trvalo mnohem déle, než ostatním, došlým z tehdejší zásilky, než se uráčil vypustit kořeny. Ostatní už byly v zemi, rostly jim nové listy a buotii stále nic.


Nevím, jestli to tak měl jen tento řízek, typoval bych, že je to spíš u voskovek tohoto typu pravidlem. Na podzim loňského roku jsem si z Polska objednal Hoju sp. NS05-213, která je buotii hodně podobná, má tedy o dost větší listy a květy by měly být o něco barevnější. Ta zakořeňovala také dost dlouho.

To druhé nej Hoji buotii, je to jedna z nejrychleji a nejbujněji rostoucích voskovek. Hoya sp. NS05-213 samozřejmě mezi ty nejrychleji rostoucí také patří, ale řekl bych, že buotii roste lépe.


Hoja buotii pochází z Filipín a své pojmenování má podle zdejšího botanika Inocentia Buota Jr. .
Nevím, zda je totožná s Hojí halconensis, zda je to její další jméno, nebo zda jde o téměř identickou rostlinu, která se v detailech odlišuje. Jména se mohou měnit, podstata, v tomto případě rostlina zůstává stejná.


Buotii mně učarovala už před několika lety, kdy jsem viděl fotky jejích „plyšových“ květů. V té době ji u nás nikdo nenabízel, ve švédské Botanově, dnes už neexistující ji možná nabízeli pod názvem halconensis.


Myslím, že díky rychlému růstu se tato krasavice může poměrně rychle rozšířit mezi příznivce hojí.
Já tu svou pěstuji na východním okně, kam jde slunce jen na nějakou hodinu během dopoledne. První snaha o kvetení byla už loni na podzim, tenkrát to nevyšlo. Když se letos začaly vyvíjet poměrně vysoko na neolistěném stonku dvě květenství, moc velkou šanci jsem jim nedával. Dny se krátily, světla ubývalo.


Ale ony to nevzdávaly, byly stále větší a větší. Když minulý týden rozkvetly, poznal jsem i další nej této rostliny. I když nemohu říct, který z květů voskovek, které mně prozatím kvetly byl nejhezčí, květ Hoji buotii k těm nejkrásnějším určitě patří.


Listy jsou také pěkné, takové zas jiné, tenčí. Velikost se pohybuje kolem 10cm na délku a 5 na šířku. Jednotlivé květy mají průměr kolem 2cm a ve větším květenství jsem jich napočítal šestnáct.Ještě bych rád upozornil na to, že buotii toho poměrně dost vypije, no také roste jak z vody.
Zvlášť je důležité zalévat v období, kdy se rozhodla kvést, aby nedošlo k opadu poupat. Pochopitelně zalévat přiměřeně, aby nestála ve vodě a neuhnily jí kořeny.


Květy by měly vonět po vanilce, možná že vzhledem k období, kdy kvetla a k faktu, že v té době nebylo ani moc teplo jsem žádnou vůni necítil. Vydržely pěkné necelý týden, ale jak vidíte podle fotek, i tak stojí za to. Fotky jsou trochu rozmazané , květy byly v místě, kam jsem se těžko dostával, téměř nešlo nedotknout se stonku a tím nerozkývat květenství.


-   

Žádné komentáře: