sobota 8. listopadu 2014

Madeira – banánová

Jednou z nepřehlédnutelných rostlin na Madeiře jsou banánovníky. Tedy alespoň na jižním pobřeží v místech osídlených lidmi. Rostou na malých i větších plantážích, v zahradách, s ozdobným banánovníkem jsme se setkali na více místech.


Madeirské banány jsou menší, než ty prodávané u nás. Kvůli nějakým parametrům se nesmějí prodávat do zemí EU a tak mohou pokrýt spotřebu Madeiry a Portugalska, kam se většina úrody banánů vyváží.




Banány jsou oblíbené jak u nás, tak i po celém světě a tak možná nebude na škodu si připomenout pár známých faktů. Banánovníky jsou byliny, a i když ty nejnižší dorůstají několik desítek centimetrů, jejich opakem jsou šestnácti metrový velikáni.


V Asii se začínaly pěstovat pře 3500 lety a od té doby se rozšířily do mnoha částí světa. Banány jsou především oblíbené jako „ovoce“, ale jsou i druhy používané jako zelenina, k vaření, pečení, na výrobu mouky. Těmto banánům se říká platainy.


Je i banánovník textilní. Jeho vlákna se používají k výrobě provazů a rohoží. Vzhledem k tomu, jaký je banánovník pohledný, je často prodáván i u nás jako pokojová rostlina.


Na zájezdu po západní části Madeiry jsme navštívili městečko Madanena do Mar a v něm jsme šli na prohlídku zdejší banánové plantáže. Průvodce nám v angličtině popsal pěstování zdejších banánů. Ve tamním prostředí banánovník za pár měsíců vyroste, za dalších pár odkvete a vyroste na něm pěkný trs banánů.

U téměř zralého trsu banánů se odřízne vrcholek květu, trs se obalí do modrého plastového pytle, který slouží jako ochrana před škůdci a banány v něm získají typickou zelenou barvu.


Protože jsme ve zdejších obchodech viděli prodávat vždy takové zelené banány, mysleli jsme si, že se jí takto zelené. No, to jsme si dali. Tvrdé a trpké, nic dobrého. Zbylé jsme nechali tři dny odležet, zežloutly a byly dobré a sladké.


Abych se vrátil k plantáži. Po té, co se zralý, nebo téměř zralý trs banánů odříznou, u země uříznou i rostlinu, na které dozrál. Aby nebrala sílu odnožím, které kolem ní vyrostly. Tak to je koloběh života banánovníků.


Na kraji banánové plantáže jsme viděli i mangovník s plody a o pár metrů dál v jedné zahradě avokádo se spoustou plodů. Na Madeiře, tam to roste....


Žádné komentáře: