sobota 29. listopadu 2014

Madeira – Monte Palace Tropical Garden

Dnešní „vzpomínkový pohled“ na poslední krásnou zahradu, kterou jsme na Madeiře navštívili začnu trochou historie. V 18. století koupil anglický konzul Charles Murray nemovitost v Monte, okrajové čtvrti Funchalu. Na tomto místě vybudoval krásné panství.


V roce 1897 na tomto místě nový majitel Alfredo Guilherma Rodrigues vybudoval palác, ze kterého se později stal luxusní hotel Monte Palace. Po jeho smrti v roce 1943 došlo k úpadku hotelu a k jeho uzavření.


V roce 1987 bylo místo i s bývalým hotelem prodáno bohatému podnikateli, který se na Madeiře narodil. Jose Manuel Rodrigues Berardo se narodil jako sedmé sedmé dítě do rodiny žijící ve skromných poměrech.



V mládí odešel do Jižní Afriky, kde se dokázal vypracovat, zbohatnout a stát se jedním z nejbohatších lidí v Portugalsku. Nežije jen prací a podnikáním.
K jeho zájmům patří i sběratelství a zájem o umění. Jeho sbírky jsou veřejnosti přístupné v Lisabonu a umění je vystavováno i v tropické zahradě v Monte Palace.



Tu vybudoval, nebo rozšířil z té původní a pro veřejnost zpřístupnil v roce 1991. Vysadil zde krásnou sbírku cykasů, vybudoval japonskou, nebo spíš orientální zahradu. V zahradě jsou vystaveny i sbírky afrického umění a minerálů z Jižní i Severní Ameriky, Afriky i Portugalska. Ty na fotkách neuvidíte, protože fotky z místností muzea se příliš nepovedly.



V zahradě je také čtyřicet panelů z keramických dlaždic, které návštěvníky provedou historií Portugalska od roku 1109 až do roku 1986.

Zahrada Monte Palace je krásným místem, kde se setkává krásná příroda s krásou umění. Místem, kde se příjemně relaxuje, kde můžete prožít pár příjemných hodin. Obdivuji lidi, kteří takové krásné místo vytvoří, nebo se na jeho podobě výrazně podílí a zpřístupní i veřejnosti.



Je to jistě i oboustranně výhodné, ze vstupného se mohou zaplatit zahradníci, náklady na údržbu zahrady a je vytvořeno několik pracovních míst. Na druhou stranu, opravdu bohatý člověk není na výnosu ze vstupného závislý, je to od něj i dobrý skutek. Zpřístupnit krásné místo, které v návštěvnících zanechá pěknou vzpomínku a třeba i přání znovu se někdy vrátit.



My se v té zeleni cítili moc dobře. Konečně každá zahrada, každý park, a les, který je kdekoliv na světě a který nás vrátí zas trochu blíž k přírodě je jednou z těch krásných a pro život důležitých věcí.



Dnes kromě jedné hezké písničky od Stinga připojuji odkaz na zajímavý dokumentární film o zajímavé rostlině. Od cestovatele a režiséra Viliama Poltikoviče.








Žádné komentáře: