neděle 17. května 2015

Sedum pachyclados

Sedum pachyclados, někdy také uváděné jako Rhodiola pachyclados je jedním z mých nejoblíbenějších mrazuvzdorných obyvatelů lodžie u mých rodičů. Na jedné pracovní návštěvě jsem poprosil o jednu jeho miniaturní růžici. Zasadil jsem ji do truhlíku k ostatním rozchodníkům, z nichž některé z nich se se mnou během pár zim rozloučily. Tak uvolnili místo těm odolnějším i tomuto novému přistěhovalci.


Přešly už tři další zimy a jak vidíte, Sedum pachyclados stále žije, rozrůstá se a ještě i kvete. Typickým květem rozchodníků, tedy podobou, ale v barvě bílé. Snažil jsem se najít o něm na internetu něco zajímavého. Většinou se všichni zmiňují o tom, jaký je to pěkný rozchodník, jak snadno a vděčně roste na plném slunci.


V článku jedné z našich největších odbornic na rozchodníky, paní Petrlíkové jsem se dozvěděl, odkud pochází. Z Afganistánu a Pakistánu, tedy ze zemí, kam by dnes kvůli nějakému rozchodníku už asi nikdo nejezdil. Měl by tam žít v nadmořských výškách 2400 – 3400 metrů nad mořem. Naštěstí pro příznivce skalniček a pěkných kytek byl za to téměř půl století, co se mezi skalničkáři šíří dostatečně namnožen a rozšířen do světa.


Určitě si to zaslouží, bude jistě ozdobou každé skalky a stejně se uplatní v nějaké misce, nebo truhlíku na balkonech a lodžiích. Náročný opravdu není, stačí od jara do konce podzimu podle tepla a slunce jednou až dvakrát týdně přiměřeně, někdy spíš opatrně zalít. V zimě, když nemrzne rozchodníky také opatrně, tak jednou za měsíc zaliji. Místo chce světlé a slunné, u mě má slunce téměř celé dopoledne.


Myslím, že si tento nenáročný rozchodník svou zajímavou a velmi hezkou barvou i tvarem svých malých růžic bude získávat stále víc příznivců.










Žádné komentáře: