sobota 16. května 2015

Tillandsia globosa – druhé kvetení

Tilandsie globosa kvetla před třemi lety. Málem bylo její první kvetení zároveň i poslední. V té době jsme se stěhovali a tak i když se po odkvětu objevilo potomstvo, dvě malé odnože, během první zimy v tomto bytě to vypadalo, že se chce rozloučit. Ty malé odnože začaly ztrácet listy a vypadaly velmi utrápeně. Byla to zima s nedostatkem slunečního svitu a já se mohl přesvědčit, jak působí změna světlého cihlového bytu za typický panelák.



V té době jsem považoval Tilandsii globosu coby zelenou tilandsii za rostlinu, které stačí méně světla, než těm stříbrným a tak byla na okně až za nimi. Jenže k její malé velikosti ji zřejmě dost stínili. Zelená, nebo tak zvaně stříbrná, všechny potřebují co nejvíc světla. Za pět minut dvanáct šla přímo k okennímu sklu a tomuto přestěhování vděčí za svůj život i za to, že mohla podruhé vykvést.
Druhé kvetení tilandsií je pro mě vždy ještě větší událost než to prvé. Poprvé kvetou kytky, které z větší části vypěstoval někdo jiný. Při druhém už kvetou odnože vyrostlé od mala u mě, tak k nim mám víc vztah, jako ke svým. Také už jsou u mě nějaký čas, kdy dýcháme společný vzduch a rosím je vodou ze stejného vodovodního kohoutku, ze kterého piji i já. Tedy pro sebe si ji nepřevařuji.

O globose píšu dnes už podruhé, co jsem psal poprvé si už nepamatuji. Připomenu tedy jen to základní. Docela malá „trávolistá“ tilandsie. Její listy jsou do deseti centimetrů dlouhé, průměr růžice má tak do patnácti centimetrů. Pochází z Brazílie a Venezuely. Jako zelenější tilandsie nemá ráda nějaké velké sucho, spíš pravý opak. Jak jsem se dočetl, má ráda dostatek čerstvého vzduchu, toho si teď bohužel příliš neužije.

Pokud nekvete, je to takový malý trsík jemné travičky, Při kvetení to už je jiné, to vidíte na fotkách.
Květní klas zdobí tilandsii déle než měsíc před samotným kvetením. Teď během posledních osmi dnů postupně a docela rychle za sebou vykvetlo jedenáct květů, jednotlivý květ vydrží pěkný tak tři, čtyři dny, potom zesvětlá a uvadá.

Doufám, že teď už je globosa náležitě aklimatizovaná a že s další generací odnoží už problémy nebudou. A že se zas za tři roky mohu těšit na další květy.







Žádné komentáře: