sobota 1. srpna 2015

Kus přírody na lodžii

Většinou tomu nevelkému prostoru říkám balkon, ale technicky správně, je to lodžie. Mým představám by vyhovovala daleko víc zahrada, nebo alespoň prostorná a dlouhá terasa. Nakonec jsem rád i za nějaký ten metr čtvereční, na kterém mohou přebývat mrazuvzdorné rostliny, především netřesky a rozchodníky.


Kam se také od konce dubna, někdy až do poloviny října musí vejít i nemrazuvzdorné sukulenty a jiné, sezónní kytky, jako je třeba begonie boliviensis, fialový oxalis  a ještě jedna hlíznatá liána, jejíž název mi právě vypadl z hlavy.(Už jsem si vzpomněl, glorioza.)


Vidím, že ta paměť už není, co dřív bývala i když já měl myslím vždy velmi dobrou paměť. Tak si teď už jenom pomalu vybavuji, která z těch rostlin, které se dnes na tom malém prostoru tísní je tu už nejdéle. Vzpomínám si, je to malý netřesk od jednoho už před tím čtvrtstoletím velmi starého pána, kterého jsem služebně navštívil.


Tehdy mu možná bylo devadesát, nebo mu do tohoto věku moc nechybělo. Byl to farář v Kraslicích a měl velkou krásnou zahradu, myslím, že jsem od něj dostal těch sazenic víc, ale přežil jen ten malý netřesk.



Ještě před tím se na lodžii vystřídalo více rostlin. Zkoušel jsem tu pěstovat různé okrasné cibuloviny, kvetly tu i slunečnice. Pár let se tu dařilo rajčatům, než je definitivně nahradily truhlíky s netřesky. Těm také předcházeli truhlíky s řeřichou, což je má oblíbená kytka. Na té se pásly housenky bělásků.


Vzpomínám na hrachor, okrasné fazole, vzešla tu i oliva z pecky z Kréty, nějaký ten rok po sobě tu přes léto kvetly i muškáty, fuchsie a petúnie. Dnes se na lodžii tísní dost velké množství rostlin, část vidíte na fotkách. Protože jsem bordelář a stále nějak nestíhám, není tu moc uklizeno a nějak lépe uspořádáno. Člověk stárne, je pomalejší, zdá se, že času ubývá. Kytky, ty naopak přibývají.



No, nemohou přibývat do nekonečna, už i já si to začínám uvědomovat, byť mi to poznání pranic  netěší. Tak nevím, zda vám ty fotky předkládám coby inspiraci, jak si na lodžii nebo balkon pořídit trochu přírody, nebo spíš jako odstrašující příklad, jak to může dopadnout, když to s množstvím kytek „kapánek“ přeženete. Odpovědět si může každý sám.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Máte pěknou výstavu sukulentů a krásně zelenou gloriozu, co jsem naposledy viděla, tak ta byla chlorotická. Šlápnout se asi moc nedá?