sobota 29. března 2014

První příznaky jara

Každá zima, třeba i taková mírná letošní zima-nezima se mně zdá dlouhá. Každý rok čekám, kdy už přiletí skřivan, kdy se bude třepotavě vznášet vysoko nad polem a zpívat tu svou píseň, kterou jako by přivolával jaro. 

Na pravidelných sobotních a nedělních procházkách potom vyhlížím pár rostlin, které mám s jarem spojené, jestli už začaly kvést. Minulou sobotu jsem jich pár vyfotil, tak se o ně s vámi dnes podělím, třeba pro inspiraci na procházku do přírody, i když to už zas pokvetou a porostou třeba úplně jiné kytky.


Začnu forzýtii, zlaticí, také nazývanou zlatým deštěm. I když název zlatý déšť patří správně jiné rostlině, štědřenci odvislému (Laburnum anagyroides). Zlatice je dnes ozdobou asi většiny měst, zahrad a parků. Správný název má zlatice prostřední(Forsythia x intermedia) a vznikla zkřížením zlatice převislé a zlatice zelené. Na internetu jsem se dočetl, že byla vyšlechtěna roku 1880, u nás se začala vysazovat kolem roku 1910. Když to zaokrouhlíme, vyjde nám 100let výročí začátku jejího pobytu v Čechách. Tak ji můžeme popřát, ať tu ještě nějaké století vydrží.


Cesta do oblíbeného lesa vede přes dvě místo, kde pravidelně vyhlížím, jestli už nezačal kvést barvínek menší (Vinca minor), taktéž brčál. Nedaleko něj kvete fialka, správně violka vonná (Viola odorata). To je má nejmilejší jarní domácí rostlinka už od dětství a taká její vůně je pro mě tou nejlepší co znám.


Cestou míjíme i zatím hojnou vrbu jívu (Salix caprea), která minulý týden téměř už odkvétala.


Na skále nad Berounkou jen v troše prachu roste a kvete jako jedna z prvních jarních rostlin miniatura připomínající mochnu písečnou. Snad nějaká příbuzná, toto je opravdu miniatura, která by se hodila na malé skalky. Možná je tak malá i díky podmínkám, ve kterých žije.


Konečně v lese a konečně kvete sasanka i jaterník. Sasanka hajní (Anemone nemorosa) je alespoň v tomto lese zřejmě hojnější, než modrokvětý jaterník podléška (Hepatica nobilis), který dostal své jméno díky podobě tvaru listů s játry.


Kromě sasanky a jaterníku v lese ještě kvetl plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) a kopytník evropský, jehož zvláštní květ rostlý těsně u země se někdy těžko hledá. Bývá dobře maskovaný mezi listím.



Při dnešní procházce bylo vše zas víc zelenější, pupeny víc napučené, na některých keřích se objevovaly první listy, kvetly zas další rostliny. A vysoko nad polem, tak, že ani nebyl vidět se vznášel skřivan. Jeho zpěv byl dobře slyšet i z té výšky.

Když jsem dnes zůstával doma, přidám odkaz na nějakou pěknou domácí písničku.

Žádné komentáře: