sobota 8. března 2014

Tillandsia latifolia

Tak jsem se dočkal květu u jedné z latifolií. Tilandsie latifolia patří mezi velmi rozmanité a proměnlivé druhy. Jsou mezi nimi rostliny malé i velké. Dotyčná, kterou dnes představím patří mezi ty malé a její květ je ještě menší. Tedy rostlina je nižší na výšku. Za těch pět, nebo šest let co ji mám vytáhla do deseti centimetrů. Za to listy jsou delší, šířka průměru růžice je patnáct centimetrů.


Už minulý rok vyhnala květní klas latifolia minima. Ta je této trochu podobná, i když menší a má kratší, hezky prohnuté listy. Jenže z toho klasu nevykoukl téměř za půl roku jediný květ. Potom klas začal usychat a kousek pod ním vyrostla nová rostlina. Latifolii minimu vidíte na fotce coby nekvetoucí.


U té, co vykvetla minulý týden to dlouho také vypadalo, že se snad kvetení opět nedočkám, Možná tilandsie čekala na lepší slunečné počasí, každopádně si dávala na čas. Potom se tedy objevil miniaturní kvítek. Jeden den vykoukl, ani se pořádně nerozvinul. Druhý den, kdy ho Martin fotil byl zřejmě rozkvetlý, jak nejvíc uměl a třetí den už uvadal. V tomto týdnu to zopakoval druhý květ. Jestli bude ještě třetí, to nevím.


Tilandsie latifolie jsou docela pěkné a bezproblémové kytky, takže toto kvetení je u některých z nich trochu jako malý, docela malý bonus navíc. Tilandsie latifolie pocházejí z Peru a Ekvádoru. Vyskytují se na pouštích u moře, kde rostou v písečných dunách, šplhají do vyšších výšek, až do 3500 metrů nad mořem. Rostou i na skalách, i jako epifyty.


Jak jsem se dočetl, právě v nížinách jsou nejvíc ohroženy lidskou činností. Zemědělstvím, lidským osídlením, pastvou. Údajně je místní lidé používají i jako palivo. Tak snad je tam všechny nespálí a nezlikvidují, aby nemuseli přežívat jen ve sbírkách botanických nadšenců.


Dnes se rozloučím jednou čtyřicetčtyři let starou písničkou sester Elefteriadu, podle mého názoru majitelek krásných, ne zcela doceněných hlasů. Přidám ještě jednu o rok mladší a známější písničku.






1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kopecký, prosím, kde hledáte údaje o pěstování jednotlivých druhů, mám ve skleníku stinnější místo a chtěla bych tam vytřídit ty, co jim to je milé, a tím bych si uvolnila místo na ty nové, které bych ještě chtěla. Zjistila jsem, že mám nejraději ty, které se právě chystají na květ, je vidět, že jim péče svědčí a jestě nezačínají stárnout. Teď mám nakvetlé dvě trochu odlišné fuchsičky a jsou precisní.
Děkuji za informaci, eva.egertova@gmail.com zdravím, Eva Egertová