sobota 17. května 2014

Hoya elliptica

Tento týden uplynul rok od chvíle, kdy jsem rozbalil první balíček od Edyty z Polska. Byly v něm dva řízky, dvě formy Hoye ellipticy.

Mohla za to úplně jiná rostlina, Hoya griffithi, voskovka, kterou jsem prostě „musel“ mít a tak jsem na internetu vyhledával všechny informace o ní. Jedna ze stránek, kde se o této zatím nepříliš často pěstované rostlině nacházela nějaká zmínka měla adresu hoyapassion.blogspot.cz. Hojová vášeň, tak to je jistě něco, co hledám. Podle koncovky jsem předpokládal, že stránky jsou z Čech. No, byly kousek dál, z Polska.


O hledané voskovce byla velmi krátká zmínka, ze které bylo patrné, že je paní Edyta její šťastnou majitelkou. Když už jsem zmíněné stránky navštívil, podíval jsem se i na její poslední články. Podíval jsem napsal správně, protože v jejích článcích mají krásné fotky nezastupitelné místo. V tom v té době posledním psala o Hoje elliptice Philippines, krásné voskovce. Na jedné fotce vedle této hoji byla ještě další, pro srovnání. Hoya elliptica splash, tedy alespoň pod tímto názvem je na internetu k dohledání.

Hoya elliptica splash, foto (c) Martin Hetto

Na tu jsem zíral víc a víc, až jsem zapomněl na H.griffithii (alespoň na krátký čas) Byl to přesně ten moment, kdy máte pocit, že právě tuto kytku musíte mít, a dokud jí mít nebudete, nebude klid. Doufám, že to má mnoho lidí nakloněných kytkám zrovna tak, že nejsem takový blázen jen já.

Hoya elliptica splash, foto (c) Martin Hetto

Nevím, jestli to bylo hned ten den, nebo až den následující, kdy jsem psal paní Edytě poprvé. Nesměle jsem se ptal, zda by někdy v budoucnu byl na prodej řízek Hoji ellipticy splash. Mile, přímo velmi mile mě překvapila okamžitá odpověď, ve které mi byl za příznivou cenu nabídnutý zakořeněný řízek žádané voskovky a také nezakořeněný řízek té druhé ellipticy z Filipín.


Do týdne jsem je měl doma. H.e.splash byla hned zasazena do země, H.e.Philippines do vody, kde velmi rychle zakořenila, už za dva týdny byla také zasazena do svého květináče, kde začala růst takovou rychlostí, že už koncem roku z ní byla „hotová“ kytka, taková, jak ji vidíte na fotce, tam, kde ještě nekvete.

Hoya elliptica splash, foto (c) Martin Hetto

To kvetení, to bylo další překvapení, které se konalo začátkem letošního dubna. Nejdřív H.e.Philippines, která měla dvě květenství a další dvě budou v nejbližších dnech následovat. H.e.splash nerostla tak rychle jako její filipínská příbuzná, ale i ona koncem dubna vykvetla jedním květenstvím.


Květy obou nepříliš silně, jemně a příjemně voní. Filipínská je má víc sametové, ta stříkaná, nebo flekatá, jak by se dalo přeložit „splash“ je má zas lépe vybarvené. Velikost jednotlivých květů je kolem centimetru.

Hoya elliptica splash, foto (c) Martin Hetto

A listy? Splash je má menší, ty největší jsou tak sedm dlouhé, tři široké. Té z Filipín dosahují osm na délku, pět na šířku. Už podle názvu je patrné, že jsou eliptického tvaru. Kromě uvedených Filipín je domovem Hoje ellipticy Thajsko a Malajsie.

Při pěstování má ráda dostatek světla, častější, přiměřenou zálivku. Neměla by vysychat, ale ani by neměla stát ve vodě. Uvítá nějakou oporu, po které by se mohla pnout.


Na Hoju griffithii jsem si počkal do loňského září. Také ji mám jako ještě několik dalších u nás zatím méně rozšířených voskovek od Edyty. Pokud jste příznivci hojí a ještě jste nenavštívili její stránky, neváhejte. Jsou zdrojem inspirace i s případnou možností nákupu u nás zatím nedostupných druhů.



Žádné komentáře: