sobota 10. května 2014

Jarní probouzení na lodžii

Musím přiznat, že když jsem si v loňském roce v Zámeckém zahradnictví Ctěnice kupoval dvě menší hosty, měl jsem trochu obavy, zda na lodžii vydrží přes zimu. Nakonec zima byla mírná a když měly být trochu větší mrazy, květináče byly zabalené do novinového papíru.


Už s prvními teplejšími dny se probudila Hosta High Society. Když jsem ji kupoval, byla zeleno bílá. Na jaře je místo bílé žlutá, která se až časem mění v bílou.


Hosta Blue Mouse Ears, krásná miniatura, která stejně jako výše uvedená být ozdobou pro každého kytkomilného bezzemka, vlastnící alespoň balkon, nebo lodžii začala rašit až o nějaké dva, tři týdny později. Nemá sice pestré listy, zato jejich zelenomodrá je opravdu pěkná a malé listy jsou i dobře tvarované.


Když jsem po zimě viděl, jak jsou pěkné, měl jsem opět tisíc chutí zastavit se letos ve zmíněném zahradnictví, které je jen kousek za Prahou, ale hosty nejsou jedinými stálými obyvateli lodžie. Už pěkných pár let tu mají své místo netřesky, které se před nějakými osmi lety značně obměnily a rozšířily. Přibyl i jeden orostachys, pro kterého sice lodžie není to pravé ořechové, ale zatím se drží.


Netrvám na botanických netřescích, líbí se mi i jejich kultivary, které jsou obzvláště v této době krásně vybarvené. Netřesky považuji za jedny z nejkrásnějších, ne li vůbec nejkrásnějších mrazuvzdorných sukulentů.


Na lodžii rostly vždy dobře i když i u nich bylo patrné, že některé jsou daleko odolnější a životaschopnější, než jiné. Zůstaly tedy ty odolnější. Je to má chyba, kdybych se jim víc věnoval, přesazoval je a víc si všímal, jak se jim daří, asi by přežily všechny. Jenže při jejich rozrůstání by je už nebylo kam dát.



Vlastně jsem si je pořídil i kvůli odolnosti, tak to byl svým způsobem přírodní výběr. Časem přibylo i pár rozchodníků . Ty sice na lodžii nerostou tak dobře jako netřesky, přírodní výběr také zapůsobil, ale vlastně kromě dvou druhů přežily všechny a rostou, některé víc, jiné hůř.



Dalším zimovzdorným sukulentem je Delosperma alpina, která zatím těch pár zim u mě vždy úspěšně přežila a v těchto dnech vždy potěšila i malými, bílými kvítky. Než přijdu z práce, většinou už jsou zavřené, tyto jsou focené v sobotu kolem poledne.


Dalším, výraznějším květem, který na lodžii aktuálně kvete je Habrantus robustus. To není v žádném případě rostlina mrazuvzdorná, ale je to rostlina stěhovavá. Tedy jedna ze stěhovavých rostlin. Od jara do konce září je na lodžii, od prvních podzimních mrazíků se stěhuje do kumbálu. Vlastně je to jediná rostlina, která tam přezimuje naprosto bez vody. Potom stačí pořádně zalít a vidíte, co udělá. Další květ ve stádiu poupěte se schovává za tím, co vidíte.


Na balkoně mám vždy i nějaký stromek. Stromky jsem vždy rád sázel. Dům jsem nepostavil, syna nezplodil, tak alespoň strom občas zasadil. Některé z nich, tedy pochopitelně ty z nich, které se přestěhovaly na nějakou zahradu jsou už několikametrové stromy. Na fotce je malý jinan, vypěstovaný se semen které se ke mně dostaly až z Brna, od tamější kolegyně Zuzky.


Poslední jsou dva malé, bílými jeřabinami plodící jeřábky. Tyto malé semenáče zatím ani nekvetly.
Tak to byla dnes troch inspirace pro příznivce zelených kamarádů žijících v bytech s balkony a lodžiemi, pro případ, že by také chtěli mít celoročně nějakou kytku na balkoně.




Žádné komentáře: