neděle 24. května 2015

Gasteria doreeniae

Gasterii  doreeniae  jsem si přinesl z Plzeňského kaktusářského kolokvia před sedmi lety. Kolokvium, to je tedy slovo, co? Musel jsem si hned najít, co vlastně znamená a významy jsem našel hned tři. Za prvé: zastaralý výraz pro ústní zkoušku na vysoké škole. Za druhé:shromáždění odborníků k určité otázce a za třetí: společná rozmluva, rozhovor. To kolokvium byly nějaké odborné přednášky spojené s prodejní akcí pro veřejnost, tak v tomto případě platí za druhé a za třetí.


Zpět k té gasterii. Ptal jsem se po nějaké, která moc nevyroste a byl mi nabídnut malý semenáček Gasterie doreeniae. Za těch necelých sedm let se sice o něco zvětšila, víc se rozrostla ale sympaticky malou velikost nepřesáhla. Protože před pár týdny dostala chuť vykvést, myslí, že už podruhé, byla i vyfocena a teď bude i stručně představena. Stručně hlavně z důvodů, že internet informací o ní příliš neoplývá. I když to nejdůležitější jsem snad našel.


Gasteria doreeniae je endemit z Swartwaterspoortu v provincii Eastern Cape. Pokud jste tam nebyli, tak vám to asi nic neříká, stejně jako mně, no upřesním, je to v Jihoafrické republice. Myslím, že z jednoho článku jsem pochopil, že žije na jednom málo přístupném místě na nějakých skalách, což této gasterii zajišťuje přirozenou ochranu. Na druhé straně je už mezi pěstiteli díky jejich výsevům rozšířena po celém světě.



Místa, kde se gasteria doreeniae nachází jsou  ve výškách mezi 350-500m.n.m. Průměrná denní teplota je zde okolo 24°C a průměrné denní minimum kolem 11°C.  Z toho  plyne, že se dá celkem úspěšně pěstovat i v našich bytech. Světlé místo na okenním parapetu a přiměřená zálivka, zemina propustná. Asi se zbytečně opakuji, když napíšu, že zalévám jednou týdně, množství podle tepla a světla, v zimě pár kapek symbolicky.



Pojmenována byla po botanikovi, panu Doreenovi, který je objevitelem sukulentů z Swartwaterspoortu. Poprvé byla popsána v nějakém sukulentářském časopise v roce 2004, tak se dá říct, že je to zi sukulenty stále novinka.


Jak sami vidíte na fotkách, taková celkem hezká a zároveň i docela obyčejná, sympatická gasterie.

https://youtu.be/0-XE3S3V7KA?list=PLb0L4n8hQ53DM2rZfAxqOcWeJ5iVnJbPd


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkná.