neděle 3. února 2013

Tillandsia aeranthos „Mini Purple“


Ve stejnou dobu, kdy kvetla tilandsie z předchozího článku vykvetla i Tilandsie aeranthos „Mini Purple“. Přiznávám, že nevím, zda to „Mini Purple“ je označením formy, varianty, nebo dokonce kultivaru. Vlastně mě to netrápí, jen chci upozornit, že tato konkrétní tilandsie byla kupována pod tímto jménem. V nabídce se setkáte s několika aeranthosy pod různými názvy.


Aeranthos „Mini Purple“ zas tak úplně miniaturní není, je sympaticky malý a ten můj je i ochotně kvetoucí. Mám i další aeranthos mini, ten je menší, víc se mu prodlužuje stonek a poprvé rozkvetl až po pár letech, kdy vyrostl do většího trsu.


Tilandsie aeranthos „Mini Purple“ je sympatická rostlina i když nekvete. Jednotlivé růžice stříbrných, tenčích listů dosahují průměru kolem patnácti centimetrů. Mezi prvním a druhým kvetením, kdy starou tilandsii nahradily tři nové uplynuly dva roky. Už pěkných pár týdnů před kvetením rostlinu zdobily zvětšující se květní klasy, které se na rozdíl od mnohých podobně kvetoucích tilandsií příliš neprotahují. Osobně to beru jako výhodu, pokud zrovna tilandsie nevisí, mohou dlouhá květenství i trochu překážet.


Teď budu zas citovat znalosti vyčtené z knihy Pěstujeme tilandsie. Jméno aeranthos se dá přeložit jako vzdušný květ. Musí být krásné, vidět jeho rozkvetlé trsy někde na větvích stromů v Argentině, Brazílii, Uruguay a Paraguay, kde žije. Ono je pěkné vidět ji rozkvetlou třeba na okně v paneláku. Tilandsie aeranthos jsou považované za nenáročné, odolné. Když si k tomu přičtete i jejich hezký vzhled, jsou to kytky, které by mohly udělat radost nejen milovníkům tilandsií a bromélií.   


Žádné komentáře: