sobota 16. února 2013

Tillandsia bryoides


Tilandsie bryoides je určitě jedním z nejperspektivnějších adeptů v soutěži o nejmenší tilandsii. Už jeho název, který znamená mechu podobný o něm něco napovídá. Konkrétně by měl být podobný mechu Bryum, jehož zřejmě nejznámějším a kosmopolitně rozšířeným zástupcem je Bryum argeneum- Prutník stříbrný, se kterým se můžeme často potkat i v našich lesích. Takových polštářů, jaké zmiňovaný mech v přírodě udělá se u Tilandsie bryoides při pěstování v bytě hned tak nedočkáte.

Roste velmi, velmi pomalu, což především ocení příznivci miniatur, rarit a pěstitelé, kteří opravdu moc místa nazbyt nemají. Jak vyrostla za čtyři roky můžete posoudit z fotek, mezi prvním a současným focením utekla právě taková doba. Mezi tím tilandsie stačila dvakrát kvést, ale musím přiznat, že alespoň u této mé konkrétní tilandsie jsem téměř žádné květy neviděl. Něco miniaturního a světlejšího jsem na konci výhonků sice zpozoroval, čekal jsem, že se z toho nějaký viditelný kvítek vyklube. To, že šlo opravdu o kvetení mi až za nějaký měsíc potvrdily vyrůstající tobolky. Nějaké z miniaturních ochmýřených semen uvízlo i na klacíku, na kterém je Tilandsie bryoides přirostlá. Po dvou letech je asi tak dva až tři milimetry dlouhá, na zvětšené fotografii se tak malá nezdá.

Z toho usuzuji, že když jsem ji před pěti lety na výstavě tilandsií koupil, měla už pár let života za sebou. Její tehdy nevětvené výhonky, nebo proutky, když už má být podobná mechu prutníku měli tak něco mezi jedním až dvěma centimetry na délku, jejich průměr bych odhadl na to samé v milimetrech. Výhonky se po odkvětu „rozvětvily“, správně by mělo být stará tilandsie vícenásobně odnožila. Ze středu rostliny stále vyrůstají nové odnože, tilandsie má tak trochu podobu zelené polokoule o průměru dnes kolem šesti centimetrů.

Na internetu jsem se dozvěděl, že Tilandsie bryoides žije jako epifyt na stromech a kaktusech. Domovem jsou jí údolí a svahy And v Bolívii a Argentině v dost značném výškovém rozpětí, od 800 až po 2600m nad mořem.

V bytě ji mám umístěnou na okně, myslím že dostatek světla ji dělá dobře, jako každé tylandsii. Vzhledem k tomu, jak je malá a příliš sukulentním dojmem nepůsobí, ji přílišným suchem netrápím. Rosím ji třikrát týdně a v létě klidně každý den. Ona za to pomalu, ale jistě přirůstá.

Žádné komentáře: