neděle 3. února 2013

Tillandsia jucunda var. viridiflora


Viridiflora znamená zelenokvětá a hlavně pro tyto zelené květy dostala tato tilandsie protekční místo na nejsvětlejším okně. Možná z  vděčnosti za krátký čas ukázala květní klasy a pár týdnů před koncem roku i květy samotné.

Jejich barva není tmavozelená, jako u mauryany nebo atroviridipetaly, spíš jasně zelená. Nejzelenější je u právě rozkvetlých květů, jak stárnou, začínají být spíš žlutozelené. Ta paráda nevydrží víc než týden, dva. Odkvetlé tilandsie po nějakém čase odnoží a za nějaké dva roky, možná tři, asi podle toho, jaké bude mít podmínky (já na opětovné kvetení čekal ty dva roky) se na ty zelené květy můžeme znovu těšit.


Co o Tilandsii jucundě napsat. Její základní forma kvete žlutě a údajně příjemně voní, podle knihy podobně jako jasmín. Možná i podle toho získala svůj název. Jucunda znamená příjemná, milá. Žlutokvetoucí formu také mám, zatím nekvetla, tak nemohu posoudit. Ale zelenokvětá nevoní.


Domovem jucundy je Argentina a Bolívie, u varianty viridiflora jsem na internetu našel jen Bolívii.


Tato tilandsie má dobrou pověst. Měla by se snadno pěstovat, ochotně kvést a hodně vydržet. Podle toho je to vhodná rostlina pro každého, kdo s tilandsiemi nemá velké zkušenosti.


Stačí kousek světlého místa u okna, ještě lépe přímo na okně, několikrát týdně v závislosti na teplotě a světle rosit a za nějaký čas se dočkáte květů, jaké vidíte na fotkách.


Žádné komentáře: