sobota 23. února 2013

Tillandsia araujei 2


O této brazilské tilandsii jsem už psal a zřejmě ještě psát budu. Mám ji ve vícero provedení, abych tak napsal, když nevím, zda by bylo správnější napsat formách, nebo variantách.

Ta dnešní araujei je trochu jiná tím, že její prodlužující se tělo má profil jako písmeno U, jenže takové širší. Listy rostou souměrně podle jedné osy, shora je tilandsie otevřená. Za devět let, co se u mě na okně pomalu prodlužuje se protáhla ze sympatických šesti, sedmi centimetrů na bezmála centimetrů devadesát. To by možná vedlo ke správné otázce, zda je takto dlouhá tilandsie vhodná pro pěstování v bytě. Začnu s tím proč ano.
Jako malá vypadala mimořádně pěkně. To vypadá celkem i teď, kdy už za ty roky několikrát kvetla a o hodně přirostla do délky a díky odnožování po odkvětu i do šířky. Jednotlivé odnože mají stále stejně dlouhé tuhé listy, hustě, kompaktně rostoucí, i stejnou šířku. Další výhoda je výhodou všech tilandsií s prodlouženým stonkem. I když od počátečního konce odumírají a usychají, na tom druhém, kde přirůstají nejnovější listy jsou stále jako nové.
Možná mám zbytečné obavy araujei zkrátit. Zatím se na své místo ještě složí, časem ji to určitě nemine. Další výhoda, celkem pravidelně, jednou až za dva roky pěkně kvete. Myslím, že mohu napsat, že je jednou z těch bezproblémových tilandsií. Teď v zimě ji rosím dvakrát týdně, aby přirůstala co nejpomaleji, až bude víc světla, tak o jednou týdně víc. Chce co nejvíc světla i když s přímým sluncem za oknem jsem opatrnější. Ranní a večerní by ji určitě nevadilo.
A ta nevýhoda, což je její relativní délka může být pro někoho i výhodou. Možná by si někdo přál jen několik výrazných, pozornost poutajících tilandsií a tou tato tilandsie určitě je.  

Žádné komentáře: