neděle 10. února 2013

Tillandsia ionantha var.vanhyningii


Dnešní tilandsie nás opět zavede do mexického státu Chiapas, konkrétně do úzkého a hlubokého kaňonu Sumidero. Protéká jím řeka Grijalva. Na některé z kolmých skalních stěn byla v dubnu 1957 objevena Mulfordem B.Fosterem a Van Hyningem nová tilandsie. Mulford B.Foster je přezdíván otcem bromélií, objevil jich velké množství, mezi nimi jsou i tilandsie. Snadno si o něm najdete něco k přečtení na internetu. O druhém objeviteli tilandsie, Van Hyningovi jsem vlastně nic nenašel, přesto je právě po něm tilandsie pojmenována.

Tilandsie ionantha var.vanhyningii není moc typická ionantha. Roste ve velkých trsech na skalách na těžko přístupných místech. Je to tilandsie s prodlouženým stonkem. Má sice podobný květ, jako ostatní ionanthy, sama jim až tak moc podobná není. To vlastně vidíte i na jejích fotkách.

Patří k těm vzácnějším ionanthám. Jak jsem vyčetl z knihy Pěstujeme tilandsie, nejvíc ji tam kde roste škodí prach z nedaleké cementárny. Když si najdete fotky kaňonu Sumidero, jistě vás napadne, jak krásné místo to musí být. I když je druhým nejvýznamějším turistickým místem v Chiapasu a nachází se v Národním parku Sumidero Canyon, řeka Grijalva je jednou z nejznečištěnějších řek v Mexiku.

Naštěstí pro ionanthu var. vanhyningii i pro všechny obdivovatele tilandsií ji už dnes v některých pěstírnách dovedou vypěstovat a tak se vždy po nějaké době objevuje i v nabídce našeho největšího obchodníka s tilandsiemi. Vděčím mu i za tu, co mám na okně.

Jsou to už dva noví potomci té původní. Mám ji na nejsvětlejším okně, rosím ji tak třikrát týdně. Před nějakým týdnem kvetla první odnož a myslím, že ta druhá se na kvetení také chystá. Možná tam, kde je doma vytváří velké trsy, ta má je zatím docela malá a ani moc rychle nepřirůstá. Ideální tilandsie pro všechny, kdo chtějí nějakou malou, zajímavou i docela vzácnou kytku.

Žádné komentáře: