pondělí 17. září 2012

Habranthus robustus


Dost často se mně zdá o kytkách. Asi už mám zelený mozek, ale jinak, než se toto spojení myslí a užívá. Někdy se opakuje sen, ve kterém najdu napůl uschlou kytku, na jejíž existenci jsem v tom snu zapomněl. Ty kytky ve snech nejsou totožné se skutečnými. I tak je příjemné, když se probudím a uvědomím si, že si nemusím připisovat další kytku, kterou mám na svědomí.


Ale to jsem si jenom myslel. Nedávno, je to docela čerstvé, v poslední srpnový týden jsem si prohlížel fotky mých kytek z balkonu u mých rodičů z minulého roku. Najednou jsem si uvědomil, že kytka v jednom z květníků na balkoně v letošním roce chybí, že jsem na ni jednoduše naprosto zapomněl. No, nevím, co mě víc vyděsilo, zda stupeň mé sklerózy, nebo osud nebohé kytky. Tu fotku přikládám jako první. Zmíněná rostlina je v tom květníku v pravo vzadu za aloí, ty tenké listy, co tak trochu připomínají trávu.


 Onou postiženou byla na zimu zatahující „cibulovina“ Habranthus robustus, nesprávně označovaný jako Zephyranthes robusta. Také má název Dešťová lilie, což je zřejmě její název nejhezčí. No, to že ji na zimu nechávám zatáhnout a uklidím ji z balkonu, kde by v zimě zmrzla do kumbálu na chodbě v meziposchodí by mohlo být vysvětlením, ne však omluvou.


Alespoň že jsem nezapomněl, kam jsem ji dal a tak jsem ji hned dva dny na to vytáhl, naprosto vyschlou zem, které se voda netkla deset měsíců pořádně prolil a i když jsem si nedělal žádné naděje, přece jen jsem zkusil, zda přece nějakým zázrakem kytka sucho nepřežila….. To se stalo ve středu a ten samý týden v neděli se cosi, jako nějaký pupen začalo klubat ze země. Další zálivka a krásné slunné a teplé dny k tomu udělaly své, takřka způsobily ten nečekaný a zároveň i očekávaný zázrak a v dalším týdnu se objevil krásný květ, kvůli kterému jsem si Habrantus objednal.


Habrantus robustus pochází z Brazílie. Jako okrasná kytka se rozšířil i jinde po světě. Tam, kde nejsou chladné a mrazivé zimy může být pěknou, do roka i vícekrát kvetoucí ozdobou zahrad a parků. U nás se jeho cibule také prodávají. Může coby hrnková rostlina vegetovat třeba i na balkonu, pokud na něj jeho majitel nezapomene tak, jako já. Ty jeho tenké, páskové listy samy o sobě moc parády nenadělají, když ale vykvete, jistě se víc vryje do paměti. Myslím, že příští rok už na něj nezapomenu, na druhé straně by mě toto opomenutí mělo povzbudit k vážným úvahám, zda těch kytek v mé blízkosti není přece jen nějak moc.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hm, tohle bude spíš Zephyranthes grandiflora nebo jeho hybrid - habranty by měly mít trojbratré tyčinky, Na těchhle fotkách to vypadá, že všechny tyčinky jsou stejně dlouhé.
T.