úterý 25. září 2012

Tillandsia mauryana


Tilandsie mauryana patří mezi několika málo tilandsií, které se dostaly na seznam CITES.
Tedy na seznam ohrožených druhů rostlin. Tím se jistě zvýšila její atraktivita pro pěstitele tilandsií. Asi je to pro lidskou přirozenost typické, co je nedostupné je víc lákavé.


Naštěstí pro mauryanu jsou profesionální pěstitelé dost šikovní a tak se zmíněná vzácnost pravidelně vyskytuje v nabídce tilandsií i u nás. Možná není v nabídce úplně vždy, ale kdo o ni má zájem, má vysokou pravděpodobnost, že ji za nějaký čas sežene. To je i můj případ.


Poprvé jsem si koupil relativně velmi levnou mauryanu myslím před nějakými osmi lety jako mladý semenáček vypěstovaný v Evropě. Takové tilandsie se často doporučují jako vhodnější, už víc navyklé na naše podmínky. Možná je to jen má zkušenost, možná je to u každé jednotlivé tilandsie jinak, ale musím napsat, že mám i dobré zkušenosti s rostlinami dovezenými z amerických pěstíren.


Konkrétně ta má evropská mauryana mi v prvních letech rostla- nerostla, nevypadala příliš dobře. Ale mohlo to být jen tím konkrétním jedincem. A tak když se naskytla možnost koupit mauryanu z americké pěstírny, neodolal jsem, i když byla podstatně dražší. Investice to špatná nebyla, jak se ukázalo, když dorazila nesrovnatelně krásnější a větší rostlina. Je pravda, že si nějaký čas zvykala. S tím mám zkušenost i s několika jinými tilandsiemi, které dorazily z té dálky. Někdy třeba rok nerostou, jako by přivykaly novým, evropským podmínkám. Ještě v bytě k tomu, docela chápu ten šok. Většinou to ale tak dlouho netrvá a po nějakém měsíci, kdy se nic neděje začnou viditelně přirůstat.


Té mauryaně, co přišla z Ameriky to přivykání trvalo možná ten rok, ale potom začala opravdu dobře růst. Myslím, že už třetí rok vykvetla a já po delší době, po které se vyvíjely její květní klasy mohl obdivovat její malinké, ale krásně zelené květy. Před nějakým časem jsem se zmínil o Tilandsii atroviridipetale. Tu cibulovitá mauryana trochu připomíná. I když má přece jen širší listy než atroviridipetala.


Po odkvětu se za pár měsíců na rostlině vytvořily tobolky, u květů zřejmě dochází k samoopylení. Asi po dalším roce praskly a z nich vypadávala malá, ochmýřená semena. Několik jsem jich záměrně nechal na rostlině. A za pár týdnů se objevily miniaturní zárodky nových rostlin. Bral jsem to jako pokus, pěstovat tilandsie ze semen je zdlouhavé a ne vždy úspěšné. Ale když malé rostlinky přežily první rok, začal jsem rostlinu od jara do konce podzimu rosit při pěkném počasí téměř každé ráno, aby ta miniaturní mláďata netrpěla suchem a žízní. Dnes jsou jim už jistě tři roky, jsou pořád miniaturní, ale už je vidět, že mají pár lístků. Kytka letos kvetla podruhé a už se jí vyvíjejí další tobolky se semeny. A také mauryana III., zase jen jediný následovník. Jak jsem se dočetl, mauryany jich většinou víc nemají.


A co ta první evropská mauryana? Ta také „kvetla“, tedy narostl ji květní klas, ale zelený kvítek se neukázal žádný. Nová odnož už je ale větší a právě se začíná vyvíjet nové květenství. Tilandsie mauryana pochází ze středního Mexika, kde roste na skalách. Pojmenována byla po tamějším botanikovy P. Maurymu. A kromě toho, že je CITESová, je také sympaticky malá a pěkná. A jak je vidět, docela se jí může dařit i na okně v českém bytě.

Žádné komentáře: