neděle 23. září 2012

Tillandsia reichenbachii


Říká se do třetice všeho dobrého (někdy i zlého) a tak po dvou tilandsiích s voňavým květem bude následovat ještě jedna. I když tady je to na vkusu, nebo spíš nosu každého z nás. Pro mě je její vůně už docela silná. Dokonce jsem zjistil, že na ni má zřejmě menší alergii. Mám ji umístěnou v pokoji kde spím a jakmile začne kvést, v noci se probudím s ucpaným nosem. Sotva reichenbachianu odnesu vedle do kuchyně, dýchá se mi opět dobře. Naneštěstí, i když jinak na štěstí, tato tilandsie kvete opravdu dlouho a tak jsem jí letos takto přenášel pomalu dva měsíce. Jak jsem zapomněl, připomněla se mi v noci sama.
Tillandsie reichenbachii je taková atypická. Mohou za to její dvakrát lomené listy, ohýbající se směrem dolů. Může trochu připomínat známější Tilandsii duratii, která je přibližně stejného typu, za to podstatně větší.
Také ji mám doma už pár let, za tu dobu docela přirostla, přitom zůstává stále kytkou rozumných rozměrů. Během těch pár let se „rozvětvila“, a tak v letošním roce vykvetly tři vrcholy. Květenství tvoří složený klas. Někdy složený z docela velkého počtu klasů a ty postupně vykvétají modrofialovými květy s bílým okem uprostřed. Proto kvetení trvá tak dlouho.
Na internetu ani v knihách jsem toho o Tilandsii reichenbachii moc nenašel. Mezi státy, kde by měla růst bývají uvedeny Bolívie, konkrétně její jižní část, v Argentině by se měla vyskytovat naopak na severu. Posledním, někdy jmenovaným státem, kde se má vyskytovat je Paraguayi. Obývá nadmořské výšky mezi 200 a 2300metry nad mořem. Z toho by mohlo i vyplývat, že je docela přizpůsobivá.
Jak tilandsie vypadá vidíte na fotkách. Zalomené listy jsou u stonku většinou pět až osm milimetrů široké, nejdelší dlouhé kolem deseti centimetrů. Zužují se do špičky a jejich profil tvoří drážku, zřejmě pro snadnější zachycení deště a rosy. T.reichenbachii je typickou světlomilnou „stříbrnou“ tilandsií, ranní nebo pozdně odpolední slunce ji určitě udělá dobře.
V současné době už se častěji objevuje v nabídce internetových obchodů s tilandsiemi. Dá se říct, že je velmi doporučeníhodná, tedy pokud s ní v době kvetení nemusíte sdílet ložnici.

Žádné komentáře: