pátek 21. září 2012

Tillandsia mallemontii


Člověk by měl vnímat svět kolem sebe všemi smysli. Myslím, že ten, který nám od dob našich předků nejvíc zakrněl je čich. Ale i s tím co zbylo, můžeme občas ucítit něco příjemného. Myslím, že vůně některých rostlin je velmi příjemná. Přiznávám, že květy, které voní, rostlinám zajišťují docela velké plus.
Tak tomu je i při výběru tilandsií a tak to bylo i s Tilandsií mallemontii o které jsem se dočetl jak v knize, tak i na internetu, že její modré, nebo fialové květy příjemně voní.


Když byla v nabídce, objednal jsem ji. Myslím, že byla z nějaké americké pěstírny, možná i díky delší cestě se ke mně dostal malý trsík jemných, nepříliš dlouhých větviček a lístků zdánlivě téměř bez života. Stačilo pár dnů každé ráno vydatně rosit a ukázalo se, že všechny rostlinky jsou živé. Tilandsie vydrží víc, než se na pohled zdá.

První rok se nic moc nedělo. Druhý rok v létě se objevilo několik tenkých stonků květenství a já čekal na to, až se květy otevřou, zda budou modré, nebo fialové. Jak jistě vidíte na fotkách a jak jsem viděl i já, byly bílé. To je také pěkná barva. Zpočátku to bylo mírné zklamání, jako když něco očekáváte a dostanete něco jiného. Za těch pár let jsem si už na ty malé, bílé a opravdu příjemně i když slabě vonící kvítky zvykl a každé léto je už očekávám. Na každém jednotlivém stonku bývají většinou dva po sobě rozkvétající květy.


Na internetu jsem někde četl, že Tilandsie mallemontii kvete téměř neustále. Možná tak ve své domovině, v Brazílii, kde by měla růst v trsech coby epifyt v deštných pralesech. Ona má snahu kvést ještě během zimy. Vytvoří květní klasy, ale květy se nikdy nevyvinou do opravdového kvetení. Mají příliš málo světla. Tato bíle kvetoucí forma je dost malá, nevím, zda se vyskytuje v přírodě, nebo zda jde o kultivar.


Po nějakém čase jsem si koupil ještě jednu, podstatně větší formu této tilandsie. I když docela dobře přirůstá a větví se, zatím ještě nekvetla.Co o této dvouřadé, subtilní tilandsii ještě napsat. Na internetu jsem četl, že má ráda častější rosení, po kterém by měla co nejdřív oschnout. Má ráda čerstvý vzduch, jako každá tilandsie. V létě by měla mít ochranu před přímým sluncem, zvlášť kolem poledne. Měla by vydržet teploty od deseti do třiceti stupňů. Já ji rosím podle ročního období tak dva až třikrát týdně. V létě, když se chystá kvést téměř každé ráno.  

Žádné komentáře: