čtvrtek 20. září 2012

Tillandsia crocata


Za těch devět let, co mám tilandsii crocatu stačila z malého trsu vyrůst v trs pořádný. Má to i své výhody, takový větší trs mnohem víc kvete. A tato tilandsie je myslím zajímavá hlavně díky svým pěkně žlutým a příjemně vonícím květům.

Trs: výška 25cm, šířka 30cm, foto (c) Martin Hetto

Ty se jednotlivě objevovaly už od jara, ale k „hromadnému“ kvetení dochází alespoň u té mé rostliny během srpna. Málem jsem ji nestihl podstrčit Martinovi k focení, došlo k němu ve chvíli, kdy byly málem všechny květy odkvetlé. Ale myslím, že si crocata také svou fotku a pár řádek zaslouží. Jednak kvůli těm sympatickým kvítkům. Také proto, že je jednou z prvních tilandsií, které mám, první s voňavými květy a která za těch devět let ani jednou nezapomněla vykvést.

Průměr květu cca 1cm, foto (c) Martin Hetto

Vděčná „stříbrná“ tilandsie, která už svým vzhledem napovídá, že potřebuje ke spokojenosti co nejvíc světla. Jednotlivé rostliny s poměrně tenkými, ve dvou řadách rostlými listy po odkvětu ochotně odnožují a celý trs dobře přirůstá.Umístěná je na okně, kam svítí i na pár odpoledních hodin slunce. A to je od jara do podzimu podle počasí i na pár hodin, někdy i na pár týdnů nepřetržitě pootevřené. Čerstvý vzduch dělá dobře všem tilandsiím a tak se ho alespoň částečně snažím dopřát i těm v bytě.


Tiladdsie crocata roste na skalách v Bolívii, Brazílii a Uruguay a její název podle knihy o tilandsiích znamená šafránový. Ta barva je určitě podobná barvě žlutých krokusů, jenom nevím, zda-li krokusy také tak pěkně voní.

Žádné komentáře: