středa 5. září 2012

Tillandsia glabrior


Před pár lety jsem si na výstavě koupil malý semenáček Tilandsie tortilis. Když trochu povyrostla, připomínala mi jinou tilandsii, která u mě také před pár lety našla domov. Když se po nějakém roce začala chystat na kvetení, podezření sílilo ještě víc. Když vykvetla a místo zelených květů se objevila ta zvláštní, pěkná červená, byla to už jistá věc.

Tillandsia glabrior, foto (c) Martin HettoCelý trs na fotce měří 15x20 cm. 

Dotyčná se jmenuje Tilandsie glabrior. Dříve T.schiedeana glabrior. Od jemnolisté schiedeany se glabrior liší kratšími, tuhými a pěkně prohnutými listy. Je to taková zvláštní a pěkná tilandsie i bez květu. Potom se objeví úzký, jasně červený klas. Už ten je v kontrastu se šedými listy velmi ozdobný. Než z něj vykvetl první květ, zbarvený jiným odstínem červené.

Tillandsia glabrior, foto (c) Martin Hetto

Na fotce detailu květu je vidět pěkný barevný kontrast, myslím, že zelená blizna u tohoto trubkového květu tilandsií není také tak běžná, ani to červené zbarvení květu samotného. Tilandsie glabrior pochází z Mexika, kde žije na skalách.

Tillandsia glabrior, foto (c) Martin Hetto

Na čem ji v našich podmínkách pěstují její opatrovníci, je jiná věc. Tu první mám posazenou jen tak volně, ta druhá je zavěšená, přirostlá na malém kousku větve. Obě jsou co nejvíc na světle, pár centimetrů od skla oken. Jde na ně i odpolední slunce. Zálivka stejná jako u ostatních, dva až třikrát týdně podle roční doby, světla a teploty. Přes zimu je rosení stejně časté, ale podstatně mírnější, až symbolické. Díky do široka otevřeným listům dobře oschne. Podle mé zkušenosti je tato tilandsie bezproblémová a mohu napsat, že patří mezi ty hodně oblíbené.
Tillandsia glabrior, foto (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: