neděle 16. září 2012

Tillandsia brachycaulos var. multiflora


Tato tilandsie ke mně přišla jako bezejmenná. Nepřišla. Přinesl jsem si, ještě přesněji koupil jsem ji asi před jedenácti lety v květinářství coby tilandsii, která mě zaujala tím, jak byla malá.

Tillandsia brachycaulos var. multiflora, foto (c) Martin Hetto

V té době jsem o tilandsiích moc nevěděl, šlo o předčasně oddělenou odnož, která kupodivu přežila. Přežila, pomalu přirůstala, až mi došlo, že nijak malá nebude. Přineslo to jakési ponaučení, které nijak důsledně nedodržuji, že je lepší vědět, jak málo a hlavně jak hodně tilandsie, kterou si chci pořídit poroste.


Tilandsie brachycaulos rostla asi z důvodu předčasného oddělení dost pomalu, to mohu posoudit zvlášť dnes, kdy mi pokvete její potomek, který zůstal na mateřské rostlině.
Zatím co jí trvalo dlouhých osm let, než se dostala do květu, její potomek to zvládl téměř přesně za tři roky a k tomu je ještě větší, než jeho rodič. Dnes má průměr listové růžice víc jak třicet centimetrů, na výšku pár přes dvacet.

Z toho je patrné, že oddělovat odnože tilandsií předčasně není moc dobré. Je otázkou, zda je to vůbec dobré, nebo prospěšné, tedy pokud nás to neživí, nebo prostorově příliš neomezuje.


Pokud v přírodě některá tilandsie roste v trsu, bude ji v trsu zřejmě lépe i v náhradním domově. A ty tilandsie, které mívají jediného potomka, jejich předek, někdy i předci asi lépe vyživí, než když bude už jako mladá odnož oddělen.


Jméno brachycaulos jak jsem se dočetl se vztahuje ke krátkému stonku květního klasu. Už když se objeví ve středu ještě zelené růžice, je na co se těšit.


Nakonec Martin nafotil průběh celého letošního kvetení, které probíhalo od začátku srpna a i když teď v polovině září už pomalu končí, nějaký květ možná ještě vykvete. Jeho fotky jsou jistě přesvědčivějším důkazem, proč si tilandsie zaslouží pozornost.


Fotky jsou samozřejmě přesvědčivější, než psaná slova, ovšem být přítomen kvetení nějaké tilandsie je zas o něco víc působivější. U Tilandsie brachycaulos by to být problém neměl, je to jedna z nejdostupnějších, dobře pěstovatelných tilandsií. A jak sami vidíte, také jedna z nejpěknějších.


Žádné komentáře: