čtvrtek 6. září 2012

Tillandsia aurea


Mít ve svém názvu jméno spojené se zlatem může být jak zavazující, tak i zavádějící. Pro rostlinu, která takové jméno vlastní to může znamenat i větší zájem ze strany potenciálních pěstitelů.

Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto

Malý květ malé Tilandsie aurey má opravdu pěknou barvu i pěkný tvar. Na fotkách, kde je zvětšený je výrazně pěkný až krásný. Navíc květů je na delším stonku víc, rozkvétají postupně, takže rostlinu zkrášlují i několik týdnů.
Tillandsia aurea - před prvním kvetenímfoto (c) Martin Hetto

Aureu se ke mně dostala někdy před pěti lety. V té době to byla docela vzácná tilandsie. Dnes se v nabídce objevuje častěji, ale mezi nejrozšířenější tilandsie zřejmě patřit nebude. Nekvetoucí je docela nenápadná, malá. A ještě menší. Aspoň tak to probíhalo u té mé.

Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto
rozměr jednotlivého květu 1-1,5 cm


Její snaha kvést každým rokem měla za následek podstatné zmenšení nových generací, které jakoby měli zakódované, že musí začátkem podzimu začít tvořit květenství. To se vyvíjí téměř půl roku a potom konečně nastane těch několik zlatých týdnů. U menších odnoží je i to květenství menší a tak asi nejkrásnější květ byl hned ten prvý.
Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto

Možná se blýská na lepší časy. Minulý rok měla aurea tři odnože, ale ta jedna byla tak malá, že letos nevykvetla. Místo toho i v letošním roce pěkně přirůstala a tak i když nedosahuje velikosti první aurey, zaujme určitě pěkné druhé místo.

Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto

Aurea pochází z Peru, z nadmořských výšek kolem 2600m. To je na vysoko položené Peru možná běžná výška, pro nás je ale zajisté úctyhodná. Tomu budou odpovídat i patřičné nároky rostliny na co nejvíce světla a slunce. Doma za oknem toho ranního, nebo odpoledního.

Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto

Zalévám ji stejně často jako ostatní, jen v zimě trochu opatrněji, tedy snažím se, aby se voda nezdržovala, nebo se nedostávala přímo do jejího středu, kde se v té době většinou vyvíjí její květenství. V době, kdy už jsou „poupata veliká“, tedy před kvetením a v jeho průběhu rosím o poznání intenzivněji, aby byly květy co největší a co nejdéle vydržely. Ve skutečnosti jsou docela malé, ale i tak jsou „zlaté“.

Tillandsia aurea, foto (c) Martin Hetto
celý trs dnes, rozměry: délka 12cm, šířka 11cm, výška 8cm

Žádné komentáře: