neděle 24. února 2013

Hoya pachyclada


Hoya pachyclada by mohla být ideální voskovka pro všechny příznivce sukulentů. Většina hoyí působí více či méně sukulentním dojmem, k sukulentům jsou řazené. Pachyclada působí sukuletně víc, než většina jejích příbuzných. 

Jméno pachyclada údajně znamená silná větev. Stonek je opravdu silný (necelý cm v průměru)a listy na něm za ním nezaostávají. Jsou téměř kulaté, mají sametový povrch a jejich okraje se na slunci mohou zbarvit do červena. Délka listů je většinou kolem sedmi, osmi centimetrů, šířka o trochu méně. Rostou hned za sebou, celá rostlina působí kompaktním dojmem.

Hoya pachyclada pochází z Thajska a Barmy, kde by měla růst v tamějších listnatých lesích. Má ráda slunce, teplo, roste relativně pomalu. Nevypouští dlouhé a ovíjivé výhony jako některé jiné voskovky. Na druhou stranu její větve určitě budou těžší a nějaká opora, nebo podpora se jim časem jistě bude hodit.

Další velkou výhodou pachyclady je její hezký, výrazný květ. Ta má, myslím, prvně vykvetla už druhým rokem a ve třetím už kvetla s malými přestávkami od jara až do podzimu. Květy vidíte na fotkách, jsou bílé, možná trochu nažloutlé. Na internetu na fotkách jsem viděl i květy s červeným středem. Jejich slabá vůně neurazí, ani nenadchne.

Hoya pachyclada má ráda teplo a světlo, jinak je to naprosto skromná a vděčná kytka, která za jedno až dvě zalití týdně bude dobře růst i kvést.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Je nadherna,Eva Egertova