sobota 2. března 2013

Tillandsia stricta


Tilandsie stricta je jednou z mých prvních tilandsií. Tedy původně byly tři, všechny druhy, které měl tenkrát pan pěstitel od kterého jsem je koupil v nabídce. Právě tu, kterou vidíte na fotkách a o které píšu jsem koupil tak nějak navíc. Tehdy jsem považoval za pěkné tuholisté tilandsie, ty „stříbrné“, nebo také „šedé“.

Dobře jsem udělal, že jsem objednal i jemnolistou, zelenou. Z těch dvou dalších se se mnou už jedna před pár lety rozloučila a ta druhá sice přežívá, nekvete, ale že by se jí někdy nějak v průběhu těch devíti let dařilo, to se nedá říct ani náhodou.
Vždy oceňuji, když má kytka dobrou vůli k růstu i kvetení, a tak je ta dnes zmiňovaná už dlouho jednou z těch oblíbených. Díky sympatickým rozměrům je vhodná pro pěstování v bytech. Zelené, na první pohled trávě podobné prohnuté listy tvoří menší růžice, dnešní trs čtyř rostlin má přibližně 20cm na šířku a délku, 15cm na výšku. Vždy mi připomínala malý, zelený vodotrysk. Je pěkná sama o sobě, když vykvete, je pěkná ještě víc, i když její květenství je poměrně malé. Jeho krása vynikne nejvíc při zvětšení na fotkách.
I když jsem měl konkrétně u této kytky díky jejímu subtilnímu zevnějšku obavy, jestli v bytě vydrží, je to naopak docela nenáročná tilandsie. Myslím, že bytové teploty jí vyhovují, uvítá rosení aspoň třikrát týdně, v létě, v horku i častěji. Světlo má ráda jako každá tilandsie, slunce tak ranní, nebo pozdně odpolední.
Stricta dostala jméno podle svých květních listenů, které jsou hustě uspořádané. V knize o tilandsiích je uvedeno, že strictus v latině znamená sevřený, stlačený. Vlastně právě pro fotky květenství této tilandsie, které jsem našel na internetu jsem si tehdy strictu objednal hned v trojím provedení.
Tato epifytně žijící tilandsie se nachází v několika státech východní části Jižní Ameriky ,od Venezuely až po severní Argentinu. Roste v nížinách i ve vyšších polohách až do 1700m.n.m.. Rozšíření na tak velkém území je jistě příčinou většího množství forem, nebo variet. Našel jsem i fotky jejích kultivarů, kříženců s jinými tilandsiemi. Málokterý se mě líbil víc, než fotky Tilandsie stricty samé.

Žádné komentáře: