sobota 16. března 2013

Hoya serpens


Další voskovka, kterou chci představit je opět jednou z nejmenších, Hoya serpens. Možná také mohu napsat, že je jednou z nejkrásnějších, alespoň v okamžiku, kdy začne kvést. V tom okamžiku si na své může přijít i náš nos, aspoň pro mě má její květ velmi sympatickou vůni. No, abych ji nepřechválil, za těch pár let co ji mám rozkvetla jen jednou jedním jediným květem. Myslím, že tato rostlina tu typickou nezničitelnost známé Hoyi carnosy postrádá. Ona už na první pohled vypadá oproti většině voskovek víc subtilně. Na tenkých, jemných výhoncích rostou malé oválné nebo téměř kulaté zelené lístky. Jejich velikost většinou nedosahuje jeden a půl centimetru, šířka je ještě o něco menší. Květy jsou oproti listům relativně velké, jak vidíte na fotce. Jsou sametové, zvláštně bílozelené. Ten zelený odstín je nejvíc patrný u čerstvě rozkvetlých kvítků.
Podle toho, co jsem našel na internetu na stránkách zahraničních pěstitelů voskovek, ji většina z nich považuje za jednu z těch choulostivějších. Na druhou stranu se shodují a v tom s nimi naprosto souhlasím, že je to velmi pěkná rostlina, o jejíchž pěstování je třeba se aspoň pokusit.
A když už to zkusíme, je dobré si o ní těch informací najít co nejvíc. Hoya serpens byla nalezena v horách Sikkimu v himalajské oblasti v západní Indii. Tyto oblasti mají dostatek mlhy a deště, je v nich relativně chladno. V Austrálii se vyskytuje také na jedné lokalitě, tam budou podmínky zřejmě jiné.
Tak na čem se pěstitelé shodnou. Rostlina by měla být zasazena do propustného substrátu, (směs zeminy a rašeliny, drcená kůra) květináč se doporučuje spíš mělčí. Substrát by neměl vysychat, zároveň by rostlina neměla stát ve vodě, aby neuhnily kořeny. V zimních měsících omezit zálivku podle tepla, já ji nikdy neměl ve větší zimě než 16-17°C; Potřebuje co nejvíce světla, ne však přímé slunce. Vhodné je jižní okno, nebo jeho blízkost. Hnojení se doporučuje v období růstu jednou měsíčně. A ještě jedno upozornění, Hoya serpens, ostatně tak jako většina voskovek chutná vlnatce.
Jsem zvědav, jestli se v letošním roce dočkám zas alespoň toho jednoho květu. Nevím, co té mé kytce chybí, květenstvích narostlo větší množství, ale kromě toho jediného květu se vždy po krátké době přestala vyvíjet. Asi to bude tím velkým množstvím rostlin, pro které chybí čas zaměřit se víc na jednotlivce a zjistit, co potřebuje. Tím se ale nenechte odradit.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Díky za článek. Hoyu serpens mám a kvete pravidelně, tohle je jedno z letošních kvetení [url=http://2i.cz/ff82d0fa29] [img]http://2i.cz/2i/t/ff82d0fa29.jpg[/img] [/url]
Sháním informace o Hoya macgillivrayi, nemáte ji? nenašla jsem ji tu, ale třeba byste měl nějaké vlastní poznatky. Díky za případné info na zdenkak6@gmail.com .