sobota 9. března 2013

Tillandsia punctulata


Kdybych měl vybírat tilandsie se zajímavým, atraktivním květenstvím, Tilandsie punctulata bude určitě jednou z nich. Její vybarvené květenství je kombinací oranžové a zelené barvy květního klasu a tmavofialového trubkovitého květu s bílým okrajem k tomu.
I samotná tilandsie je docela pohledná. Růžice listů, které jsou ve spodní části širší a hnědě zbarvené přechází v tenké, prohnuté zelené listy. Ještě před tím než vykvetla, začala za některými nejstaršími listy odnožovat pomocí výhonků (stolonů). Nejstarší odnož byla v době kvetení už prakticky dospělou rostlinou a díky své váze se od mateční rostliny sama odlomila. V přírodě se zřejmě přichytí svými kořeny na větvích a kmenech stromů na kterých žije nedaleko svých předků.
Punctulata má dost velký rozsah výskytu- Mexiko, Belize, Kostarika, Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua a Panama. Možná se rostliny z jednotlivých lokalit budou v nějakých detailech odlišovat. To, co je pro pěstování této tilandsie v bytě asi nejdůležitější je malá forma této tilandsie. Byla nalezena v Guatemale a její rostliny zřídka přesahují výšku 20cm. Podle zaměstnankyně GardenWorld Tanyi Maree Ryal dostala své jméno Tilandsia punctulata „Tanya Maree“.
Nevím, jestli je ta má právě tato forma, na výšku má právě kolem těch 20cm, na šířku se i s odnožemi roztahuje zhruba stejně. Pro Tilandsii punctulatu se udávají rozměry růžice 25 – 45 cm, podle toho usuzuji, že by to mohla být její menší forma.
Je to vlhkomilnější tilandsie, v knize o tilandsiích se píše, že se jí daří v polostínu. Já ji mám na okně, ale vždy až v druhé řadě, aby byla trochu zastíněná. Zálivkou nešetřím, v letním horku ji myslím snese rosení téměř každý den. Pokud někomu nebude vadit, že v létě, kdy je větší světlo a teplo vyžaduje častější rosení, je to pro byt docela vhodná tilandsie.
Po odkvětu původní rostlina začala pomalu ztrácet na kráse. Svou energii vložila do svých potomků a sama začala od nejstarších listů usychat. Odnoží má pět, z toho dvě už jsou docela velké a tak se za nějaký rok zas dočkám jejího pěkného a docela trvanlivého květenství.

Žádné komentáře: