sobota 23. března 2013

Tillandsia ixioides


Přesně už si nepamatuji, jak dlouho Tilandsii ixioides mám. Sedm let určitě. Za tu dobu se z jedné tilandsie velmi přijatelné velikosti stal pořádný trs, který zabírá docela dost místa. A zabírat bude i dál, protože za těch pár let se tato tilandsie velmi osvědčila.
Je to asi takový typ tilandsie, který jsem dřív považoval za ideál. Pěkně rostoucí růžice tuhých listů. Vždy, když ten trs beru při rosení do ruky a cítím ty tvrdé a ostré špičky listů, napadne mě často, že do podobného trsu bych někde v přírodě spadnout nechtěl. Asi to má nějakou souvislost na dobu, kdy jsem se jako malý kluk prodíral různým píchajícím křovím. Tilandsie, ani žádné tuholisté bromélie u nás nerostou, je to jenom taková trochu ulítlá představa, ale možná vám ixioides trochu přiblíží.
Pokud by chtěl někdo přece jen vidět Tilandsii ixioides v přírodě, musel by se za ním vydat do zemí Jižní Ameriky, do Argentiny, Bolívie, Paraguaye, Uruguaye . Ve výšce nad dva tisíce metrů tam roste na tamějších, také jistě zajímavých stromech.
Ixioides má povrch listů hustě pokrytý šupinkami, díky kterým má pěknou barvu- vidíte na fotografiích. Už podle ní se jedná o tilandsii světlomilnou. Na okně ji mám v první řadě. Vždy jsem ji rosil tak třikrát týdně, v létě i častěji. Teď se to snažím omezit, aby už tak velký trs ještě rychleji nepřirůstal (dnes má celý trs dost kompaktně rostlý přibližně rozměry 40cm délka, 30cm šířka, 23 cm výška) a příliš bohatě neodnožoval. Minimum v její zálivce je pro mě dvakrát týdně.
Květ Tilandsie ixioides je také velmi pěkný. Z delšího, převislého klasu který má takový hezký, téměř stříbrný odstín vykvétají jasně žluté květy. Vykvétají postupně, tak týden, dva jsou docela výraznou ozdobou této tilandsie. V posledních letech, kdy je v trsu víc rostlin kvetla každý rok.
Myslím, že Tilandsie ixioides určitě patří k rostlinám, které přiměřenou péči, kterou jim věnujeme odvděčí dobrým růstem i květem.

Žádné komentáře: