čtvrtek 28. března 2013

Tillandsia globosa


Tilandsie globosa působí už na první pohled jemně, křehce, přesně nevím, jak to pojmenovat. Taková malá (10cm na výšku, průměr růžice o málo víc) růžice jemných, trávě podobných listů svěží zelené barvy. S trochou červeného odstínu na okrajích listů při pěstování v dobrých světelných podmínkách. Nejhezčí je v období květu, kdy se směle může řadit k těm nejhezčím tilandsiím.
Tilandsie globoza pochází z Brazílie a Venezuely, pravdě podobně z vlhčích lesů, na jejichž stromech roste coby epifyt. Kromě základní, červeně kvetoucí formy je známá i bíle kvetoucí T.globosa var. alba.
Globosu mám asi tři roky. Padla mně do oka hned jak dorazila i když z jejího právě popsaného zevnějšku mně bylo patrné, že se o ni budu muset dobře starat. Místo jsem vybral co nejsvětlejší, samotné slunce tam zasvítilo až v pozdní odpoledne. Ve dnech kdy bylo světlo a teplo jsem rosil téměř každý den. Tilandsie globosa pěkně přirůstala a v loňském roce se odvděčila i kvetením. Květní klas zdobil tilandsii už nějaký týden před tím, než se ukázaly první květy.
Po přestěhování v loni na podzim se dostala s největšími oblíbenci na protekční, nejsvětlejší okno. Před tím, po odkvětu ale ztratila tu pěknou, svěží zelenou barvu. Nakonec to už bylo v době, kdy se ukázaly dvě malé odnože, pokračování života tilandsie. Jenže letošní zima neměla právě příznivý průběh, slunce v této zimě bylo nejméně z a posledních 93 let a to se projevilo i na některých kytkách. Globosa měla také na mále. Těm malým odnožím začaly uvadat listy a vypadalo to, že se se mnou má oblíbená tilandsie rozloučí.
Nevím, zda pomohlo to, že jsem ji na tom nejsvětlejším okně přemístil na ještě něco světlejší místo. Spíš pomohlo, že se začal přece jen prodlužovat den a světla bylo trochu víc. Ty malé odnože se na poslední chvíli přece jen vzpamatovaly a i když je na jejich listech toto krizové období znát, začaly zas přirůstat.
Myslím, že po letošní zimě se na slunce a teplo spolu s námi těší i všichni naši zelení kamarádi. Nezbývá než věřit, že se už brzy dočkáme.

Žádné komentáře: