neděle 24. března 2013

Tillandsia tenuifolia II.


Jednu ze dvou Tilandsií tenufolií, tenuifolii va. vaginatu jsem představil před několika měsíci, dnes se dostává i na tu druhou. Dostala se ke mně pod označením T.tenuifolia f. Ametyst. Když jsem ale vyhledával fotky tilandsií na internetu, našel jsem podle mě tu samou pod označením T.tenuifolia var.strobiliformis. Ať už je to forma Ametyst, nebo varieta strobiliformis, je to opět moc pěkná a docela nenáročná tilandsie.

 
Od tenuifolie var. vaginata kterou mám se liší dost podstatně, asi by málokoho napadlo, že jde o různé variety jedné a té samé tilandsie. První má krátké, řídce rostlé listy, druhá relativně dlouhé, hustě rostlé. Liší se i květenstvím, nakonec podle fotek můžete posoudit sami.
Tato tenuifolie je víc zelená, suchem ji rozhodně netrápím. Mezi prvním a druhým kvetením uteklo pár let, mezi druhým a třetím „jen“ dva roky, kvetla na konci loňského podzimu.
I když tenuifolie rostou relativně pomalu, dnes, po deseti letech je z této druhé tenuifolie docela velká, rozvětvená kytka. Délka něco přes třicet centimetrů, průměr jednotlivých růžic kolem patnácti centimetrů.
U této formy se dá říct, že je to růžicovitá, trávolistá tilandsie. Ještě s prodlužujícím se stonkem k tomu. Mě spíš než trávu ale stejně připomíná větev nějaké borovice s hustě rostoucími jehlicemi. Ale ta borovice určitě tak pěkně nekvete.

Žádné komentáře: