neděle 17. března 2013

Tillandsia latifolia f.nigra


Tilandsie latifolia je rostlinou mnoha forem a variet. Na své si tak přijdou jak příznivci rozměrných rostlin, tak i těch docela malých. Tilandsie pocházející z Peru a Ekvádoru roste jako epifyt na stromech, roste také na skalách ale nejčastěji na zemi. Spíš v písku, v pouštích na pobřeží Tichého oceánu. Vyskytuje se v nížinách i ve výšce téměř 3000 m.n.m.
Její latinský název podle knihy znamená široce listnatý. Nevím, jestli se to týká šířky listů. Možná to bude platit u některých forem. Ty, které mám doma mají listy spíš úzké a patří k těm malým a hodně malým formám.
Latifolia f. nigra je docela pěkná tilandsie. I když po většinu času je taková docela obyčejná, nenápadná. Na větším světle mají její listy temnější odstín, v přírodě budou jistě ještě o něco tmavší. Jak nové listy přirůstají, její stonek se prodlužuje. Zároveň nejstarší listy odumírají (alespoň u toho mého jedince), takže nedosahuje nějaké nepatřičné délky.
Myslím, že byla tak kolem patnácti centimetrů dlouhá, když to vypadalo, že bude poprvé kvést. Vypadalo to na tenký, načervenalý květní klas, z něhož ale nevykoukl ani jediný květ. Na místo toho na jeho konci začala vyrůstat nová rostlinka.
V té době začaly vyrůstat i další odnože téměř za každým listem. Vyvíjely se ale výrazně pomaleji než ta rostlina na konci „květenství-nekvětenství“. Za dva a půl roku už Tilandsie latifolia f.nigra II. znovu začala „kvést“ a na konci toho nepravého květního klasu vyrůstá už T.l.f.n III.. Už delší dobu roste po samovolném odlomení samostatně. Její příbuzenstvo vyrostlé na dnes už zaschlém stonku mateční rostliny je několikanásobně menší, dost velké množství odnoží uhynulo. Na fotce vidíte čtyři největší, dvě menší jsou v zákrytu.
Schopnost vytvářet na konci květenství, nebo nepravých květenství rostliny je jedna z největších zajímavostí latifolií. Možná je to geniální schopnost této rostliny, jak omladit sama sebe, možná je to snaha o co největší reprodukci. Má Tilandsie latifolia f.nigra je ve druhé generaci znatelně menší, než ta první. Jaká bude ta třetí, těžko říct. Život ji právě začíná.

Žádné komentáře: