neděle 2. září 2012

Pachyphytum oviferum


Jsou rostliny, které jsou krásné, i když ne už tak vzácné. Dobře se množí, což přispívá k jejich většímu rozšíření a cena, za kterou se dají koupit je velmi příznivá. Myslím, že takové kytky patří k těm nejlepším. Vyskytují se jistě v každé rostlinné čeledi. Ta dnešní rostlina je z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), z rodu Pachyphytum.

Pachyphytum oviferum, foto (c) Martin Hetto

Sukulenty, které mě vždy na první pohled zaujaly byly rostliny se sukulentními listy. Pachyphytum oviferum má pořádně sukulentní listy, ještě k tomu pokryté voskovou vrstvou, které jim dodávají efektní zbarvení. Zřejmě je nejvýraznějším a nejznámějším příslušníkem malého rodu.Možná i nejkrásnějším, i když to už je věcí osobního vkusu.

Pachyphytum oviferum, foto (c) Martin Hetto

Pachyphytum oviferum se mně líbilo už dlouho, a možná že právě pro to, že se mi zdálo až moc pěkné jsem předpokládal, že bude i těžko pěstovatelé. Alespoň v bytě za oknem.
O sukulentech jsem tehdy věděl ještě méně než dnes. Opak je zřejmě pravdou.
O tom jsem se přesvědčil, když jsem si před pár lety malou rostlinu koupil za pár korun na nějaké výstavě. Umístil jsem ji na okno, na místo, kam jde nejvíc slunce. Jednou za týden ji zalil, v zimě opatrně jednou za čtrnáct dnů. Nic víc. Rostlina se od té doby znatelně zvětšila, pravidelně, vždy v zimě vykvetla. Jednou to myslím stihla i dvakrát za rok. I když jsem si neprohlížel, jestli po odkvětu vznikla nějaká semínka, ve vedle stojícím malém květníku s Titanopsem se najednou objevil miniaturní semenáček P.ovifera.

Pachyphytum oviferum, foto (c) Martin Hetto

Rostlina je pořád ve stejném, malém květníku ve stejné, vlastně nemůžu napsat zemině, protože je to směs písku, kamínků a zlomků cihel. V té vodě, kterou zalévám je opravdu jen symbolická kapka hnojiva. Základem toho, že prospívá je myslím hlavně ten dostatek světla, v zimě relativně nižší teplota, téměř u toho skla na okně odhaduji kolem 15 stupňů. Možná by jí nižší teplota s omezenější zálivkou také přes zimu svědčila. Jak už jsem zmínil, u mě v zimě kvete, ale nové listy nepřirůstají, na ty by bylo stejně málo světla.

Pachyphytum oviferum, foto (c) Martin Hetto

Možná může výt trochu nevýhoda, že s přibývajícími roky se rostlině vytvoří „holý kmen“, to bude možná příležitost hořejšek uříznout a znovu zakořenit. U paty stonku stejně už roste další mladá větev. Co o Pachyphytu oviferu ještě napsat. Pochází z Mexika. A to je všechno.

Pachyphytum oviferum, foto (c) Martin Hetto




1 komentář:

Václav řekl(a)...

Moc hezké...

Vašek Ř a Mirek H.