čtvrtek 23. srpna 2012

Euphorbia cylindrifolia


Do té doby, než se na oknech v mé blízkosti začaly ve větší míře vyskytovat sukulenty jsem neznal kořenovku a vlnatku. Sice si vzpomínám, jak jsem se jednou díval na jeden na ulici rostoucí modřín, který měl jehličí obalené něčím co připomínalo miniaturní kuličky vaty. Ale největším známým nepřítelem mých rostlin byla do té doby sviluška.

Euphorbia cylindrifolia - poprvé kvetoucí, foto (c) Martin Hetto

Časy se mění, poznáváme nové věci, i ty, o které nestojíme a vlnatka je jednou z nich. V současnosti dělím sukulenty i podle toho, jak jsou, nebo nejsou atraktivní pro vlnatku. Ty, které jí nechutnají mají velké plus.
Musím to zaklepat, ale na několika málo euphorbiích co mám jsem vlnatku zatím nikdy neviděl a tak jim nějaké ty body navíc určitě patří. Možná to bude tím, že jim tyto jedovaté rostliny nevoní.
Euphorbie mně jako obrovská skupina malých i velkých rostlin, jednoletých i vytrvalých sice zas tak moc neučarovala, ale najdou se i výjimky.

Euphorbia cylindrifolia - o nějaký ten rok starší, foto (c) Martin Hetto

Před více jak dvaceti lety jsem si koupil svou první knihu, věnovanou pouze sukulentům (1987 , Jan Glose, Štěpán Husák: Sukulentní rostliny). Právě v této knize jsem poprvé uviděl fotku mladé rosliny Euphorbie cylindrifolie a ta mi díky svým zvláštním lístkům i atypickému zbarvení padla do oka okamžitě.
Ještě pěkných pár let uplynulo, než se její semenáček ocitl ještě s jedním dalším jiné euphorbie (ta bude někdy příště) u mě na okně. Teď to bude víc jak šest let. Čekal jsem nějakou choulostivou, problémovou rostlinku, ale dodnes s ní žádné problémy nebyly.

Euphorbia cylindrifolia - kaudex, foto (c) Martin Hetto

Co o ní napsat? Je jedním z těch krásných a originálních sukulentů pocházejících z Madagaskaru, z ostrova, na kterém je jistě jedinečná flóra i fauna. Například lemurové, které jsou jistě atrakcí každé ZOO i filmu Madagaskar.
Euphorbia cylindrifolia - letos, foto (c) Martin Hetto

O Euphorbii cylindrifolii se píše jako o kaudiciformní miniatuře. Všechno je relativní, mě by potěšila miniatura ještě větší. Po těch šesti letech u mě (předpokládám, že je minimálně sedmiletá, možná i osmiletá) její nejvyšší větve se nacházejí sice jen kolem osmi centimetrů od zamě. Ale nejdelší rozpětí jejích větví, nebo výhonů rostoucích z jejího kaudexu je 24 cm, samotný kaudex je takový šišoid šest centimetrů dlouhý, pět široký. Nejdelší jednotlivé lístky které mi připomínají miniaturní úzké lodičky měří většinou do dvou centimetrů. Myslím, že čím je rostlina starší, tím je má menší.

Euphorbia cylindrifolia - letošní květ, foto (c) Martin Hetto

Viděl jsem hodně fotek, na kterých má tato rostlina lístky jen na konci výhonů. Má je dost olistěná, i když dnes už méně, než před nějakým rokem. Možná to bude i tím, že ji příliš nenechávám vyschnout, od jara do podzimu má svůj příděl vody každý týden, v zimě každé dva týdny. V zimě má lístky tmavozelené, hned, jak je na jařevíc slunce se jí vybarví tak, jak vidíte na fotkách. To na sebe nenechají dlouho čekat ani béžové malé květy, tedy přesněji květní listeny, které ji opravdu sluší.

Euphorbia cylindrifolia - detail květu, foto (c) Martin Hetto

Někde jsem četl, že má ráda kyselejší substrát, tak jsem ji zasadil do směsi pemzy, substrátu pro kaktusy a přidal trochu rašeliny. V době vydání zmíněné knihy byla tato euphorbie asi dost velkou vzácností. Dnes už se v nabídkách pěstitelů sukulentů objevuje pravidelně. Jistě by si větší rozšíření v oknech našich bytů zasloužila. Návštěva ostrova Madagaskar by musela být krásná, ale nemám ji v plánu. Tak se aspoň rád podívám na nějakou tu rostlinu odtamtud pocházející.

Euphorbia cylindrifolia, foto (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: