úterý 14. srpna 2012

Tillandsia albertiana


Když v letošním roce začínalo léto, vykvetla na poli mezi obilím, kam jsem pravidelně chodil na procházku, záplava vlčích máků. Krásný kontrast jasně červené a svěží zeleně mladého obilí.
V ty samé dny vykvetla i Tilandsie albertiana, která mně svým zatím letos jediným květem ty květy máků v zeleném poli připomínala.












Kdybych měl po pravdě říct, co z toho bylo krásnější, asi bych musel přiznat, že ta záplava vlčích máků. Také déle kvetly a jejich květům, i když jen květům plevele v obilí se málokterý květ ušlechtilých květin vyrovná. To bude asi tou barvou, která je opravdu působivá.
Ale v bytě nikdo pěstovat vlčí máky asi nebude, stejně jsou nejkrásnější na poli. Zato albertiana svým na tilandsii poměrně velkým, sytě červeným květem pěkně se vyjímajícím mezi jejími zelenými listy v bytě určitě potěší.
Tillandsia albertiana, foto (c) Martin Hetto

Není to ani moc velká tilandsie. Ovšem když se jí daří dobře, narůstá do pěkného trsu, který vypadá určitě lépe než jednotlivá rostlina. Je to dvouřadá tilandsie, to znamená listy rostou proti sobě. Je spíš zelená a podle toho, co jsem se dočetl pochází se severozápadní Argentiny, kde by měla růst na skalních stěnách nad tamějšími potoky, lokality by měly být zastíněné.

Tillandsia albertiana, foto (c) Martin Hetto

Z toho vyplývá i co bude chtít v bytě. Častější rosení, dostatek světla, ale vyhnout se polednímu slunci. Z původně jednoho malého trsu už mám dva podstatně větší. Na jeden svítí odpoledne slunce o dost víc než na druhý, i když i ten je blízko okna. Když od jara do podzimu svítí slunce, rosím je téměř každé ráno. V ostatním období tak dvakrát, třikrát týdně podle toho, jaké je světlo, nebo tma. Pár rostlinek z trsu už uhynulo, myslím že v důsledku příliš častého a vydatného zalévání. Časté je asi pořád, ale už méně vydatné.
Dostala jméno po argentinském botanikovi Alberto Castellanosovi.

Tillandsia albertiana, foto (c) Martin Hetto

Ještě bych zmínil, že pěstitelé vyšlechtili nejméně třináct kultivarů, kříženců této tilandsie s jinými druhy. Velmi pěkný je podle obrázků kříženec s Tilandsií edithiae, nazývající se Lisas Jewell. Jména ostatních začínají vždy slovem Mystic a prohlédnout si je můžete na fcbs.org, ve fotogalerii kultivarů tilandsií. Řazeny jsou podle abecedy, dobře se najdou. Některé kultivary mají víc květů, jindy jsou růžové, meruňkové a kdoví ještě jaké.
Tillandsia albertiana, foto (c) Martin Hetto

Mě se líbí ale asi nejvíc ten pravý květ Tilandsie albertiany, i když vykvétá na každé rostlině jen jeden.
Albertiana si alespoň u mě doma kvete kdy chce, prakticky už vystřídala všechna naše roční období. Někdy se objeví jen jeden květ, jindy třeba šest, osm najednou. Květ vydrží asi týden, nejintenzivnější červenou má v prvních dnech, potom jako by trochu vybledl.

Tillandsia albertiana, foto (c) Martin Hetto

No, teď je polovina srpna, pole je sklizené, rozorané, po vlčích mácích ani památka. A Tilandsie albertiana se zase chystá kvést.

Žádné komentáře: