neděle 12. srpna 2012

Monanthes


V období, kdy jsem vyhledával miniatury se ke mně tak nějak zcela přirozeně dostaly i rostlinky z rodu Monanthes. Na jejich existenci mě upozornila Encyklopedie sukulentů. V ní jsem se dozvěděl, že se jedná o velmi malé rostliny z Kanárských ostrovů. Podle Wikipedie se vyskytují i na Madeiře, ale nejvíc, sedm z celkem devíti druhů můžete najít na Tenerife.


Monanthes je řecky jediný květ, ale není to tak docela pravda. Těch květů bývá na jednotlivých rostlinkách víc, někdy je to květenství (M.pallens, muralis) pěkně rozvětvené a jednotlivé kvítky vykvétají jeden po druhém docela dlouhou dobu.

Monanthes polyphylla, foto (c) Martin Hetto

První monanthesy jsem dostal od RadkyMatulové a hned za pár týdnů mě překvapily svým květem. Ten je tak malý, že by vás na první pohled nezaujal, ale po zvětšení jeho fotky objevíte docela neočekávanou, velmi pěknou podívanou.
Monanthes muralis - květ, foto (c) Martin Hetto

Největším pěstitelem monanthesů u nás je podle mě pan Jiří Janda, od kterého mám další zajímavé druhy těchto sukulentních trpaslíků z čeledi Crassulaceae. Na svých stránkách má ve své nabídce kytek také většinou nějaký monanthes. Viděl jsem je prodávat i na výstavě kaktusů a sukulentů. V květinářstvích se s nimi zatím běžně asi nesetkáte. Je to docela škoda, zasloužily by si větší propagaci. Už proto, že jsou docela nenáročné, originální a zřejmě i dlouhověké rostliny. U mě přežívají jak na slunci, tak i trochu zastíněné. Zálivku dostanou v létě jednou týdně, v zimě jednou za týdny dva.

Monanthes muralis, foto (c) Martin Hetto

Jak vidíte na fotkách, docela pěkně se rozrůstají, ale na stránkách pana Jandy je uvidíte jak vypadají, když jsou pěstované způsobem jejich domovu v našich podmínkách co nejpodobnějším a také se tam o nich něco víc dozvíte.
Monanthes polyphylla, foto (c) Martin Hetto

Asi nejznámějším druhem monanthesů je M.polyphylla, který má jasně zelenou barvu, vykvétá vždy ze středu. Monanthes pallens ze středu nevykvétá, je to taková placatější mini růžice složená z podlouhlých lístků. A monanthes muralis? To je asi můj nejoblíbenější, takový pěkně vybarvený.

Monanthes pallens, foto (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: