neděle 19. srpna 2012

Jak se haworthie (ne)staly mou velkou láskou


Už to bude opravdu pěkná řádka let, co jsem si koupil svoji první haworthii. Myslím, že jsem asi ani nevěděl, že se tak jmenuje. Ale už tenkrát jsem měl knihu o pokojových kytkách a tam jsem si ji vyhledal. Haworthia atenuata. První haworthie, jejíž potomky mám ještě dnes.

Haworthia attenuata, foto (c) Martin Hetto

Tu druhou jsem si přinesl možná o rok, dva později z výstavy sukulentů a kaktusů, a možná jen podle přiložené jmenovky jsem ke svému překvapení zjistil, že je to také haworthie. Havorthia truncata, rostlina, která na toho, kdo ji vidí poprvé jistě zapůsobí velmi výstředním dojmem. Tlusté tuhé sukulentní listy rostoucí jako vějíř na dvě strany, jakoby všechny uříznuté.

Haworthia arachnoidea, foto (c) Martin Hetto

Také se mnou nějakým zázrakem vydržela do dnešních dnů. V té době mě nenapadlo se o haworthie nějak více zajímat, až do doby hodně o pár let dál, kdy jsem si koupil Encyklopedii sukulentů (autoři Ježek, Kunte). V té knize je na fotografiích těch druhů mnohem víc. Některé se mně moc líbili a inspirovali mě k hledání dalších fotek na internetu. Kdo hledá, najde a já těch fotek našel až moc. Do některých druhů jsem se už jen podle jejich obrázků zamiloval a začal je shánět ...

Haworthia limifolia, foto (c) Martin Hetto

Haworthie jsou totiž rostliny, kterým se dá velmi snadno propadnout. Jsou malé, takže se vejdou, jednotlivé druhy jsou tak vzhledově odlišné, že by toho, kdo o nich víc neví ani nenapadlo, že se jedná o rostliny stejného druhu. Až když vykvetou, spojuje je velmi podobné, většinou nenápadné květenství. Někdy i dost vysoké s bělavými, nijak extra ozdobnými květy.

Haworthia - květ, foto (c) Martin Hetto

Během dvou let jsem sehnal snad šedesát, možná i víc druhů. Domů by se mi nevešly a tak jsem je poskládal v práci na okno dlouhé, prosklené stěny kam se opíralo slunce. Velká chyba. Má naivní představa, že každý sukulent je vděčný za co největší příděl slunečních paprsků v tomto byla v tomto případě pro haworthie dost nešťastná. Haworthie pochopitelně uvítají co nejvíce světla, ale polední slunce nemusí. V přírodě díky svému přízemnímu růstu přežívají v přistínění vyšších rostlin.

Haworthia cv., foto (c) Martin Hetto

Velká část z nich mění kořeny a to je období, kdy nepřijímají tolik vody. Rostlina vypadá, že jí něco chybí, můžete se mylně domnívat, že voda, jenže ona ji nemá moc čím přijímat a tak může uhnít, nebo začít odcházet. Nejlepší rada (ne z mé hlavy) je rostlinu vyndat, prohlédnout kořeny, nebo jejich zbytky, zda nejsou napadeny kořenovkou nebo vlnatkou, nechat pár dnů odpočinout a pokud je vše v pořádku, zasadit do nového propustného substrátu.

Haworthia cooperi var. dielsianafoto (c) Martin Hetto

Někdy se stane, že se haworthie výrazně zbarví, většinou do červeného odstínu. Pokud je to až příliš výrazné zbarvení, může to být varovné znamení, že něco není správně. Opět vyndat, zkontrolovat, nechat odpočnout a znovu zasadit. To časté přesazování mají haworthie asi dost rády. Já přesazování kytek moc rád nemám, v přírodě je také nikdo nepřesazuje, ale doma je doma a mají tam jiné podmínky. Zjistil jsem, že přesazením se zachránily i zdánlivě beznadějně vypadající rostliny haworthií, myslím, že jim by dělalo dobře pravidelné přesazování, které bohužel v bytových podmínkách ve velkém nedělá dobře mně. Jednou, dvakrát je zachráním, ale jak to začnou požadovat pravidelně, připadá mně to jako oboustranné trápení, které je dobré ukončit.
Haworthia arachnoidea, foto (c) Martin Hetto

Ze začátku mého nadšení haworthiemi to vypadalo, že budou spolu s tilandsiemi mými nejoblíbenějšími rostlinami. Ale zatímco tilandsiím se daří řekl bych čím dál lépe, u havorthií to je přesně naopak. Mnoho z nich se už rozloučilo, další spíš přežívají. O málokteré bych mohl říct, že vypadá spokojeně.
Byla to má chyba. Myslím, že pokud někdo propadne nějakým kytkám tak jako já tilandsiím, asi by ostatní zelené oblíbence měl brát jako jednotlivé individuality a ne propadávat další velké, byť nádherné skupině rostlin. Aspoň ne tak neuváženě a hromadně, tak jako já.

Haworthia sordida, foto (c) Martin Hetto

Haworthie jsou zajisté kytky, které stojí za to, pro toho, kdo má pro ně vhodné podmínky, místo, kdo občas rád přesazuje. Já už nové nesháním, ty, které přežijí nechávám žít, nebo dožít. V každém případě setkání s nimi nelituji, to by mohly spíš ony. Ať žijí haworthie a všichni pěstitelé, kteří to s nimi umějí! Pochopitelně i všichni ostatní.  
Haworthia sordida - květ, foto (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: