úterý 7. srpna 2012

Tillandsia araujei


Tato pěkná brazilská tilandsie dostala jméno podle řeky Arauja, poblíž které by se měla nacházet. Araujei se prodává ve více formách, malých i poměrně velkých, dnes bych chtěl napsat pár řádek o té mé největší, která právě začala kvést. Na rozdíl od mnohých jiných tilandsií se její květenství vyvíjí velmi rychle, během několika málo týdnů a i celé kvetení je během týdne, dvou pryč. To nemusí být na závadu, araujei, tedy alespoň tato forma kvete každý rok, nebo téměř každý rok po té, kdy vyroste do určité velikosti, něco kolem 20cm.
Tillandsia araujei, foto (c) Martin Hetto

Vlastně chci napsat jednu podstatnou věc, tato tilandsie s prodlužujícím se stonkem roste na tilandsii relativně rychle. Po odkvětu vytvoří jednu, nebo spíše dvě i tři odnože. Ty se zase dál rozrůstají a tak pokud máte dost místa, můžete mít po pár letech krásný velký trs, který by zvlášť vynikl zavěšený. Určitě někde na světlém místě, ale protože je tato tilandsie poměrně dost zelená, asi by nebylo dobré ji umístit na místo, kam svítí přímé polední slunce.
Tillandsia araujei, foto (c) Martin Hetto


Je to velmi vděčná tilandsie, přes léto by jistě snesla rosení každý den, ale dobře roste i při zálivce dva až čtyřikrát týdně. Díky výrazným tvrdým nazpět zahnutým listům, které se při pádu nebo neopatrném zacházení mohou ulomit je to i bez květu výrazná a atraktivní kytka. Jednotlivé nejdelší lity dosahují 7-8cm. Momentální délka celé rostliny je cca 35 cm.

Tillandsia araujei, foto (c) Martin Hetto

V knize o tilandsiích je doporučená začínajícím pěstitelům, kteří ji pro její pěkný vzhled budou jistě pěstovat i coby zkušenější.

Žádné komentáře: