úterý 7. srpna 2012

Tillandsia aizoides


Tak jako ta z minulého příspěvku začíná na „A“, také je z jihoamerického státu na „B“, ale tentokrát z Bolívie. A zatímco ta minulá patřila k těm, které asi nepřehlédnete, ta dnešní je pravý opak.

Tillandsia aizoides - před třemi lety, foto (c) Martin Hetto

Tilandsie aizoides patří k opravdovým miniaturám. Na fotce vidíte trs, který se ke mně dostal před více než šesti lety, a to už měl jistě nějaký rok za sebou. Dnes měří necelé 3,5 cm na výšku, šířka a délka 5,5 cm. Jediný hnědý kvítek je také v řádu dvou, tří milimetrů, nejdelší je jeho tenká stopka, ze které se pravidelně tvoří tobolka. Tilandsia aizoides je samosprašná, po roce tobolka praskne a můžete vidět drobná semínka na chmíří, které se snadno zachytává na povrch jiných tilandsií, nebo třeba na kousku kůry, jindy jako v případě, který vidíte na fotce začíná klíčit přímo v prasklé tobolce, pokud ji spolu s tilandsií častěji orosíte.

Tillandsia aizoides - současnost, foto (c) Martin Hetto

Jejich vývoj je ale velmi pomalý. Po prvním kvetení a dozrání semen, které se vždy projeví prasknutím tobolky jsem pár semen pokusně „vysel“ na tiandsii pruinosu, jejíž sametový povrch listů se mi pro to zdál být ideálním podkladem. Dvě do dnešní doby přeživší rostlinky jsou po třech letech asi tří, čtyř milimetrové a mají pár zatím nepříliš sukulentních lístků.

Tillandsia aizoides - detail květu, foto (c) Martin Hetto

Tilandsie kvetla poprvé asi po dvou letech, zřejmě potřebovala trochu povyrůst a od té doby kvete na přelomu jara a léta každý rok. Ne, že by ty drobné kvítky dělaly velkou parádu, ale je to docela pěkné je pozorovat. Na internetu jsem vyděl i fotky T.aizoides, které měly barvu kvítků žlutou nebo fialovou. To vypadalo zajímavě, ale nevím, zda šlo o stejnou rostlinu, jestli byl název správný a je možná taková variabilita barvy kvítků.
Tillandsia aizoides - klíčící semena, foto (c) Martin Hetto

Na to, jaká je aizoides miniatura, má své několika milimetrové listy docela výrazně sukulentní. I když to není takový veleoblíbenec, jako další miniatura mollis, kterou jsem zmínil před časem, rozhodně u mě na okně své místo má. Může být zajímavá pro všechny, kdo mají rádi miniatury, nebo prostě originální, raritní kytky, nebo kytky, o kterých se dá říct, že se vždy někam vejdou.

Tillandsia aizoides - detail, foto (c) Martin Hetto

Chce hodně světla, rosím ji docela často, ale tak, aby brzy oschla. V zimě pochopitelně méně v závislosti na teplotě. Nic složitého, tak jako samotná, dnes zmíněná tilandsie.  

Žádné komentáře: