sobota 18. srpna 2012

Tillandsia fuchsii var.fuchsii


Delší dobu jsem měl obavy z křehce a jemně vypadajících tilandsií. Zřejmě trochu zbytečně.

Tillandsia fuchsii, foto (c) Martin Hetto

Tillandsii fuchsii jsem si před pár lety koupil coby T.fuchsii var.stephanii, podle fotek se ale
domnívám, že jde o T.fuchsii var. fuchsii. Abych to ještě víc upřesnil, existuje ještě forma gracillis, která má listy o hodně delší a tenčí. A ještě je jí velmi blízká T.argentea, která má být o něco choulostivější, má červené, na koncích víc otevřené květy.

Tillandsia fuchsii - detail květu, foto (c) Martin Hetto

Podstatné pro mě je to, že s touto sympaticky malou kytkou (výška 7cm, průměr růžice 8cm) řazenou do tilandsiít s růžicí s plnou cibulovitou bází, pěkně kvetoucí nejsou žádné problémy. To, jaká je to přesně varianta mě netrápí. Už svým líbivým vzhledem výrazně „stříbrná“ tilandsie dává najevo, že má ráda co nejvíc světla. Mám ji hned v první řadě na okně, užije si i pár hodin odpoledního slunce. Rosím ji stejně často jako jiné tilandsie, dva až čtyřikrát týdně podle počasí od jara do podzimu, v zimě tak dvakrát týdně.

Tillandsia fuchsii, foto (c) Martin Hetto

Poprvé kvetla před třemi roky, to už byla určitě několik let stará. Odnožím, na rozdíl od semenáčů to trvá podstatně kratší dobu, než vykvetou. Těm jejím dvěma potomkům to trvalo tři roky.

Původní domov má někde v Mexiku nebo jinde ve Střední Americe. Myslím, že při přiměřené péči nebude strádat ani v podmínkách českých bytů.

Žádné komentáře: