čtvrtek 16. srpna 2012

Tillandsia tenuifolia var. vaginata



Kdybych měl vybrat tilandsie, která pravidelně a hezky kvetou, určitě by mezi ně patřila i Tilandsie tenuifolia var.vaginata. Mám ještě další tenuifolii, která také pěkně kvete, akorát jí to trvá mnohem déle, vykvete jednou za pár let. Pár se v tomto případě nemyslí dva, ale víc.


Kdežto tenuifolia var. vaginata kvete téměř každý rok. Tedy možná jednou vynechala, ale ani tím si nejsem úplně jistý. I když samotné kvetení je po pár dnech pryč, dlouho před tím, než rozkvetou bleděmodré malé kvítky, zdobí hezky zelenou rostlinu výrazně zbarvený květní klas.


Celá rostlina je sympaticky malá, nekvetoucí mi vždy připomínala větvičku nějakého jehličnatého stromu. Tenuifolia má znamenat jemnolistá, podle mě spíš tenkolistá, i když takových tilandsií s tenkými, nebo třeba i jemnými listy je určitě víc.

V knize jsem se dočetl, že tenuifolie jsou řazené mezi růžicovité, trávolisté tilandsie. U této konkrétní varianty bych si dovolil nesouhlasit. Její listy jsou proti ostatním variantám mnohem kratší, trávu určitě nepřipomínají, spíš to jehličí. A během let se rostlinám viditelně prodlužuje stonek, i když sympaticky pomalým tempem. Po odkvětu se většinou rozvětví, po pár letech díky tomu, že všechny nové rostliny (připomínající konce větviček) rozkvetou současně nás může čekat pěkný zážitek.


Domovem tenuifolií je Argentina, Kolumbie, Venezuela, Antily. Odkud pochází tato varianta netuším, ke mně se dostala z Moravy od jednoho pana pěstitele.


Podle mých omezených zkušeností (tenuifolie mám jen dvě) jsou to velmi dobře rostoucí, bezproblémové tilandsie. Mám je na světle, ale ne v první řadě u okna. Rosím dva až čtyřikrát týdně v teplejší a světlejší části roku, přes zimu dvakrát týdně. V období, kdy se objeví květní klas, klidně i denně. Ty kvítky potom stojí za ten čas a pozornost, které jim věnujeme.


Foto (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: