neděle 12. srpna 2012

Ipomoea Mina Lobata


Tentokrát to nebude o žádné tilandsii, ani o žádném sukulentu. Přesto se mi zdá, že by bylo škoda nezmínit kytku, která už od konce července kvete na lodžiji v bytě u mých rodičů, kam sem ji zasadil.

Ipomoea Mina Lobata, nebo-li povijnice laločnatá, na internetu jsem našel i další názvy jako Španělská vlajka nebo Exotická láska je kytka pocházející z Brazílie. Nevím, jestli tam náhodou neroste jako kytka víceletá, nebo trvalka. Rod Ipomoea znají všichni díky našim svlačcům i jejich větším příbuzným, pěstovaným na zahrádkách. Znají ho sukulentáři, protože někteří příslušníci rodu mají pěkné kaudexy, z nichž vyrůstají liány svlačcům velmi podobné. Rod zahrnuje i batáty - sladké brambory.


Protože Ipomoea Mina Lobata nemá ráda teploty pod deset stupňů, pěstuje se u nás jako letnička. Poprvé jsem ji uviděl před pár lety v katalogu s nabídkou rostlin pro zahrádkáře a zaujala mě na první pohled svým různobarevným květem, přecházejícím z výrazně červené přes žlutou do téměř bílé. Červenou barvu mají zcela mladé, vyvíjející se poupata. Čím víc rostou, ztrácejí to ohnivé vybarvení, žloutnou a když se otevřou, jsou už skoro bílé.

Když jsem v obchodě se semeny letos Minu Lobatu alias povijnici laločnatou uviděl, neváhal jsem utratit něco kolem dvacetikoruny. V březnu jsem vysel po jednom semínku do osmi malých plastových kelímků. Sedm jich do týdne vyklíčilo, osmé se nějak nemohlo chytit, bylo nahrazeno jiným, nakonec také nějak vzklíčilo. Na balkon do truhlíku jsem je přesadil koncem dubna, kdy už byly jejich rychle rostoucí stonky do sebe tak spletené, že se mezi nimi nemohla ani nechat doporučená mezera a zůstali tak všechny vedle sebe. Je to kytka, kterou určitě mohu doporučit všem, kdo mají rádi rostliny, které rostou takzvaně přímo před očima.

Na šňůry na prádlo jsem navázal provazy kolem truhlíku. Po těch výhonky rychle vyhnaly do výšky, při tom se větvily a hledaly nová místa, kam se přichytnout. Trojlaločné listy podobná jiným okrasným svlačcům jsou samy o sobě docela pěkné, ale rozvětvující se květenství je následně opravdová paráda. Vždy jsem v zahradách obdivoval pěkné květy plaménků, clematisů, ty by na balkoně asi dost špatně rostly, myslím, že tato zmíněná letnička se jim krásou vyrovná. První květenství se vyvíjelo už od poloviny července, v srpnu začala kvést naplno a další květenství se teprve vyvíjí. Někde jsem se dočetl, že první květy se objevují dvanáct týdnů po vysetí semen. Ty jsou doporučovány sít už od února do dubna, před vysetím je doporučeno namočit je na 24hodin do vlažné vody. Vzešly i bez máčení.


Po prvních mrazech do té doby předpěstované rostliny v bytě, nebo ve skleníku umístit ven na slunné místo, chráněné před větrem. Na balkoně je větrno až, až a rostou také. Jsou dost žíznivé, zalévám je dost často a když ne já, tak někdo jiný. Protože opravdu dost rostou i kvetou, témě každý týden přidám do zálivky trochu hnojiva.

Mina Lobata nemusí dnes krášlit jen brazilskou přírodu, může přinést trochu barev a exotiky i na naše zahrádky a balkony. Proč si ten svět kolem sebe neudělat trochu hezčí?

Žádné komentáře: